Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/01/2006

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με επιστολή του σήμερα στην Πρόεδρο της Βουλής ζήτησε τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως σχετικά με την ανεργία των νέων

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος, με επιστολή του σήμερα στην Πρόεδρο της Βουλής κα Ψαρούδα-Μπενάκη, ζήτησε τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως σχετικά με την ανεργία των νέων.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του Αλ. Αλαβάνου:

«Κυρία Ψαρούδα Μπενάκη
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Κυρία Πρόεδρε,

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ το τρίτο τρίμηνο του 2005 οι άνεργοι νέοι κάτω των 29 ετών ήταν 175.700 και αντιπροσώπευαν το 37,4 του συνόλου των ανέργων. Το ποσοστό των ανέργων αυτής της ηλικίας επί του αντίστοιχου εργατικού δυναμικού ήταν 19,9%. Πολύ μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό των άνεργων γυναικών των αντίστοιχων ηλικιών το οποίο ανήλθε στο 26,2%. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που αναφέρονται στο έτος 2004 το ποσοστό της ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών στη χώρα μας είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 15.

Οι δημόσιες δαπάνες για πολιτικές στην αγορά εργασίας που περιλαμβάνουν χρηματοδοτήσεις ενεργητικών και παθητικών μέτρων όπως κατάρτιση, επιδόματα ανεργίας, νέοι επιχειρηματίες κ.α είναι οι μικρότερες στην Ε.Ε. των 15 και μάλιστα μειώνονται τα τελευταία χρόνια Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του 2006 μειώνονται για έργα και επενδύσεις γεγονός που επιδρά αρνητικά στην απασχόληση των νέων. Οι πολιτικές της γενικευμένης επιδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων για δημιουργία ανακυκλούμενων θέσεων εργασίας έχουν προσωρινό χαρακτήρα αφού οι θέσεις εργασίας παύουν να υπάρχουν όταν σταματά η επιδότησή τους από τον ΟΑΕΔ.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούρια αλλά διαχρονική χωρίς οι Ελληνικές κυβερνήσεις να παίρνουν μέχρι σήμερα κάποια σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση τόσο αυτής καθ' εαυτής της ανεργίας των νέων όσο και για τη λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας των νέων ανέργων.

Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος και των κοινωνικών του προεκτάσεων ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ζητά τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής.»

To Γραφείο Τύπου