Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/05/2008

Αύξηση έως και 100% στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών

Επίκαιρη ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών

Κορυφαίο για την εποχή από τα θέματα της καθημερινότητας έχει αναδειχθεί η ακρίβεια των αγαθών και οι συνεχείς  ανατιμήσεις τους, που προκαλούν σημαντικές απώλειες στα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών πλήττοντας κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Από την αρχή του έτους έχουν αυξηθεί οι τιμές 2.000 προϊόντων έως και 15%. Ένα από τα πλήγματα της ακρίβειας που δέχτηκαν οι πολίτες είναι η αύξηση έως και 100% των εισιτηρίων για τις μεταφορές τους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.) στην Αττική. Από 1-5-08 για όλα τα Μ.Μ.Μ. θεσπίστηκε ενιαίο εισιτήριο διαρκείας 90 λεπτών της ώρας και αξίας  0,80 ? από 0,50 ? που ήταν για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και 0,40 ? που ήταν για το τραμ.

Να σημειωθεί πως το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες θα αυξηθεί πάλι από 1-1-09 και θα κοστίζει 1 ? με ότι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών που είναι ως επί το πλείστον οι χρήστες των Μ.Μ.Μ. Επίσης  ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα αστικά λεωφορεία παραμένουν προβληματικές αφού κινούνται στο κέντρο της Αθήνας με 7 χλμ την ώρα, συχνά παθαίνουν βλάβες και ο στόλος των λεωφορείων του Ο.Α.Σ.Α.  είναι γερασμένος.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Επειδή οι αυξήσεις που δόθηκαν σε μισθούς και συντάξεις είναι της τάξης του 3%, με ποια λογική υπογράφει τις υπέρογκες αυτές αυξήσεις στα εισιτήρια των Μ.Μ.Μ. που εξανεμίζουν τα λαϊκά εισοδήματα και εξουθενώνουν οικονομικά τους εργαζόμενους;

•    Επειδή από τα 2.000 λεωφορεία που διαθέτει ο ΟΑΣΑ το 50% πρωτοκυκλοφόρησαν πριν από 15 χρόνια και η μέση ηλικία είναι 11 έτη, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει και ποιο το χρονοδιάγραμμα για ανανέωση του στόλου των λεωφορείων του;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ