Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/05/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής γραμματείας, ανάμεσα σε άλλα θέματα, συζητήθηκε η προετοιμασία της ΚΠΕ το ερχόμενο Σάββατο με θέμα τη διεθνή κρίση και την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα, η συγκρότηση της επιτροπης πολιτικής τεκμηρίωσης και η πρόταση του κόμματος για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πλήρους ιδιωτικοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στο ζήτημα της ακρίβειας, ο ΣΥΝ εκτιμάει ότι συμπυκνώνεται η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής σε τέσσερεις κρίσιμους τομείς: Πρώτον, στην εισοδηματική πολιτική με τις απαράδεκτα χαμηλές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ο ΣΥΝ προτείνει την άμεση καταβολή διορθωτικού ποσού. Δεύτερον, στην τιμολογιακή πολιτική όπου υποτίθεται ότι η απελευθέρωση των τιμών, μέσω του «ελεύθερου» ανταγωνισμού θα έριχνε τις τιμές, ενώ βλέπουμε ότι έχουμε σκανδαλώδεις αυξήσεις. Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι η κρατική παρέμβαση για τον έλεγχο των τιμών και του ποσοστού κέρδους είναι πλέον επιτακτική για να αποκρουστεί η ακατάσχετη κερδοσκοπία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Τρίτον, στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων κοινωνικών αγαθών, όπως η παιδεία και η υγεία, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους. Ο ΣΥΝ προτείνει την αύξηση των κρατικών δαπανών σε αυτούς τους τομείς και την αντιστροφή της πορείας απαξίωσης που ακολουθεί η κυβέρνηση, με στόχο την προώθηση της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Τέταρτον, στην ασυδοσία των τραπεζών, οι οποίες, με την αμέριστη υποστήριξη της κυβέρνησης, λεηλατούν τα πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων με τα υψηλά επιτόκια και την υπερχρέωση των νοικοκυριών.

Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η συγκρότηση της επιτροπής πολιτικής τεκμηρίωσης, μιας γνωμοδοτικής στην ΠΓ και την ΚΠΕ επιτροπής, η οποία στόχο έχει την καλύτερη διάταξη και αξιοποίηση των στελεχών για την μελέτη πολιτικών και κοινωνικών στάσεων, μεταβολών και ανακατατάξεων σε βάθος χρόνου ώστε να είναι σε θέση τα αποφασιστικά όργανα να κρίνουν με επάρκεια τις επόμενες κινήσεις του κόμματος.

Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε να απευθύνει στους εργαζόμενους και τα σωματεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, την πρόταση για τη δημιουργία ενός πλατιού ενωτικού κοινωνικού και συνδικαλιστικού μετώπου ώστε η κυβέρνηση να βρίσκει απέναντί της όλους όσοι πλήττονται από το γενικευμένο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που επιχειρεί. Ο ΣΥΝ εκτιμάει ότι μόνο η συντονισμένη δράση και οι κοινές απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις μπορούν να αποτρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης να ξεπουλήσει το δημόσιο πλούτο.   

To Γραφείο Τύπου