Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/05/2008

ΟΧΙ «άρπα κόλλα» αποφάσεις στην εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Πρόγραμμα Βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής Μεγάρων και Δυτικής Αττικής.

Με αφορμή την απόφαση εγκατάστασης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή Περάμου-Μεγάρων o Γιάννης Τόλιος, μέλος της Ε.Γ. του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και υπεύθυνος για την περιοχή της Αττικής, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Για μια ακόμα φορά η περιοχή της Πάχης και Περάμου Μεγάρων, μπαίνει στο στόχαστρο της αρπακτικής τακτικής του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Μετά το ξερίζωμα του ελαιώνα επί χούντας, επανέρχεται σήμερα για την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που θα έχει δραματικές συνέπειες στο περιβάλλον (αποβολή οξειδίου του αζώτου, κά), στη δημόσια υγεία (καλώδια υψηλής τάσης), στην τουριστική ανάπτυξη (βιομηχανικές εγκαταστάσεις κοντά στον αιγιαλό) και την παραθεριστική κατοικία στην ευρύτερη περιοχή.

Η κυβέρνηση αγνοώντας τις αντιρρήσεις εκπροσώπων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και πολλών κοινωνικών φορέων της περιοχής, προχώρησε στην έγκριση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής των ΕΛΠΕ στο Πέραμα-Μεγάρων, δίπλα στον όρμο Βουρκάρη και πολύ κοντά την Πάχη, αναιρώντας προηγούμενη απόφαση για μη εγκατάσταση της. Η κυβέρνηση χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες και χωροταξικό σχεδιασμό (οριοθέτηση χρήσεων γης, οικιστικής επέκτασης, βιομηχανικών, τουριστικών, αγροτικών και άλλων δραστηριοτήτων), θυσιάζει στο βωμό του κέρδους των «ολίγων» το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Η λήψη μιας «άρπα κόλλα» απόφασης, για ικανοποίηση των απαιτήσεων του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αναπαράγει το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης σε βάρος των τοπικών κοινωνιών, δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικιστικά κριτήρια.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, είναι κατηγορηματικά αντίθετος με αυτήν την επιλογή. Καλούμε την κυβέρνηση, να ακυρώσει την απόφαση εγκατάστασης της μονάδας και να επεξεργαστεί επιτέλους χωροταξικό και περιφερειακό πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή Μεγάρων και ευρύτερα της Δυτικής Αττικής, με ουσιαστικό διάλογο και την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών».

To Γραφείο Τύπου