Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/05/2008

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Κρήτη, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  Αλ. Αλαβάνος επισκέφθηκε το πρωί το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών & Ινστιτούτο Αμπέλου Ηρακλείου.

Στη συνέχεια ο Αλ. Αλαβάνος έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισε, μεταξύ άλλων:

Για Συνταγματική Μεταρρύθμιση

Η σημερινή μέρα η 6η Μαΐου είναι ιστορική μέρα. Διότι ξεκινάει η δεύτερη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και είναι η πρώτη φορά όπου το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης θα καταρρεύσει Μετά την μεταπολίτευση μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες συνταγματικής αναθεώρησης είχαν περάσει, με τη γνωστή μέθοδο της συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων. Αυτή τη φορά όμως θα έχουμε μια παταγώδη κατάρρευση της συνταγματικής αναθεώρησης. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι η διαδικασία δεν έμεινε κλεισμένη μέσα στις επιτροπές και την ολομέλεια της Βουλής. Έγινε μια διαδικασία της κοινωνίας, όπου πολλαπλές δυνάμεις με επιμονή, με σθένος, παρά τις επιθέσεις που δέχονταν συνεχώς από την κυβέρνηση της Ν.Δ., παρά τη συναίνεση που είχε υπάρξει σε μια πρώτη φάση ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, κατάφεραν να επιβάλουν μια άλλη δυναμική ενάντια στη θέληση του δικομματισμού.

Εμείς θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν για διάφορα άρθρα του Συντάγματος, όπως είναι το άρθρο 24 σε σχέση με τη δασική προστασία, κυρίως όμως και πρώτα απ΄ όλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε και να τιμήσουμε τις δυνάμεις του φοιτητικού, του πανεκπαιδευτικού κινήματος, του μαθητικού κινήματος γύρω από το άρθρο 16, το οποίο τελικά ήταν αυτό το κίνημα το οποίο επέβαλε την αποχώρηση, μέσα από κάποιες δικαιολογίες, του ΠΑΣΟΚ από τη συνταγματική αναθεώρηση και το σπάσιμο της συνεννόησης των δύο κομμάτων και έτσι την αδυναμία της Ν.Δ. να έχει να εξασφαλίσει τους 180 ψήφους για την αναθεώρηση ορισμένων από τα βασικά άρθρα του Συντάγματος, σε κατεύθυνση που περιόριζαν το κοινωνικό κράτος, το δημόσιο χώρο, την προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.

Νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο θέμα. Όσο κι αν θέλουν μερικοί να το αποσιωπήσουν, δεν μπορεί να αποσιωπηθεί. Και δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες να περάσουμε και στη χώρα μας συνολικά σε πολιτικές έξω από την κυριαρχία του δικομματισμού, ο οποίος κλονίζεται όπως δείχνει κι αυτή η διαδικασία.

ΓΙΑ ΟΤΕ

Το δεύτερο θέμα είναι ότι ζητάμε την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Βουλή πριν γίνει οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στον ΟΤΕ και την DeutscheΤelecom  διότι, πέραν απ΄ όλα τα άλλα ζητήματα, με τη συμφωνία αυτή μπαίνουν σε αμφισβήτηση και βασικά ζητήματα της εθνικής ασφάλειας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Αυτό το αίτημα το είχε διατυπώσει ο κ. Αλογοσκούφης εκ μέρους της Ν.Δ. όταν η Ν.Δ. ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ είχε φέρει εκείνο το νόμο που περιόριζε το ποσοστό του δημοσίου σε μειοψηφικό επίπεδο, στο 33%, ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

Αυτό το αίτημα το επαναφέρουμε εμείς σήμερα. Και αν η Ν.Δ. έχει ένα στοιχειώδη αυτοσεβασμό στις ίδιες τις πολιτικές της που εφάρμοζε ως αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να ανταποκριθεί

Συνολικά θέλω να πω για την D.Τ. ότι είναι παραμύθια αυτά που μας λέει η Ν.Δ. σε σχέση με σκληρές διαπραγματεύσεις, γιατί και το μάνατζμεντ και η τιμολογιακή πολιτική και η πολιτική σε σχέση με τα εργασιακά ζητήματα και σε σχέση με τα θέματα της εθνικής ασφάλειας ουσιαστικά περνάνε στα χέρια του διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος θα είναι και ο κυρίαρχος του ΟΤΕ και που θα είναι η D.Τ. Κι ότι αν η Ν.Δ. ήθελε να δείξει ένα σκληρό πρόσωπο, θα έπρεπε τότε να αγωνιστεί, όπως οφείλει κάθε χώρα σε μια εποχή μεγάλης επανάστασης στις τηλεπικοινωνίες και στην πληροφορική, για να έχουμε ένα εθνικό εργαλείο στον τομέα αυτό, μια χώρα η οποία δεν είναι ιδιαίτερα προωθημένη στα ζητήματα της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, όπως η Ελλάδα, κι αυτό δεν είναι άλλο από τον ΟΤΕ.

ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (Τ.Α.)

Το τρίτο γενικό θέμα που θάθελα να βάλω είναι σε σχέση με την μεταρρύθμιση στα ζητήματα της Τ.Α., το οποίο νομίζω ότι ευαισθητοποιεί και ενδιαφέρει πάρα πολύ και ολόκληρη την Κρήτη και ιδιαίτερα τον χώρο της Τ.Α. Δεν μπορούμε να δεχθούμε εμείς το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της Ν.Δ. και την προσπάθεια να επιβληθούν νέες ρυθμίσεις χωρίς συζητήσεις, συνεννόηση και συμμετοχή των αρχών της Τ.Α. Κι αυτό προκειμένου η Ν.Δ. να συντηρήσει μια εικόνα μιας δήθεν μεταρρυθμιστικής δύναμης, να προχωρήσει σ΄ αυτό για δημοσιονομικούς λόγους και για να ελέγξει την Τ.Α.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ζητάμε μια σειρά ρυθμίσεις σ΄ αυτό το θέμα. Πρώτον, να υπάρξει συμμετοχή, συνεννόηση, συζήτηση σε εύρος και σε βάθος, ώστε να αναδειχθούν συναινετικές διαδικασίες. Δεύτερον, να περνάει και να υλοποιείται η βασική αρχή, η οποία πρέπει να είναι η αποκέντρωση μιας διοίκησης η οποία ελέγχεται μέσα από το συγκεντρωτικό κράτος. Τρίτον, να γίνει πλήρης εφαρμογή του άρθρου 102 του Συντάγματος, διότι δεν έχει νόημα καμία διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς επάρκεια πόρων για την Τ.Α. Τέταρτον, να καθιερωθεί το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Πέμπτον, να καταργηθεί αυτή η γελοία εικόνα, όπου κεντρικοί φορείς  που θα έπρεπε να ανήκουν στην αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι περιφέρειες, να είναι ουσιαστικά τα σιδερένια χέρια του κράτους. Έκτον, η δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση στη νέα θεσμική της μορφή να έχει αιρετά πολιτικά όργανα και στους νομούς και στις περιφέρειες ιδιαίτερα, με σαφώς καθορισμένους πολιτικούς ρόλους. Αυτό σημαίνει ότι κεντρικό κύτταρο γίνεται η περιφέρεια, η οποία πια είναι στο χώρο της αυτοδιοίκησης και όχι στο χώρο της κεντρικής πολιτικής εξουσίας. Και, επίσης, η μητροπολιτική αυτοδιοίκηση να αποτελεί β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης. Και σε μια σειρά άλλα ζητήματα που θα τα δείτε και από τις σχετικές ανακοινώσεις μας.

To Γραφείο Τύπου