Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/01/2006

Καθυστερούμε εγκληματικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Εκδήλωση στην Πάτρα με ομιλητές τους Κ. Βεργόπουλο και Π. Τριγάζη

Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως πυροδοτεί νέους ανταγωνισμούς και απειλές πολέμου, με σοβαρές επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία. Όμως, το ενεργειακό μέλλον της ανθρωπότητας δεν είναι το πετρέλαιο αλλά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτές ήταν οι κεντρικές ιδέες που αναδείχθηκαν στην εκδήλωση-συζήτηση του Ινστιτούτου «Ν. Πουλαντζάς» - παράρτημα Πάτρας, που έγινε στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου, με ομιλητές τον καθηγητή Κώστα Βεργόπουλο και τον οικονομολόγο, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Πάνο Τριγάζη.

Με την επισήμανση ότι η είσοδος στο 2006 σημαδεύτηκε από τη σύγκρουση Ρωσίας- Ουκρανίας για τις τιμές του φυσικού αερίου, που παραπέμπει σε νέα δεδομένα στο διεθνή ανταγωνισμό για την ενέργεια, άνοιξε τη συζήτηση ο συντονιστής του παραρτήματος Μάκης Αβραμίδης.

Χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο Μπους «εκπρόσωπο των πετρελαιάδων του Τέξας», ο Κ. Βεργόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στους κινδύνους από την φιλοπόλεμη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ με επίκεντρο την Μ. Ανατολή. Αναφέρθηκε, όμως, και στις αντιστάσεις, με έμφαση στη Λ. Αμερική, όπου «οι χώρες της ενώνουν τις ενεργειακές τους δυνατότητες για τη δημιουργία ενός άλλου πόλου συνεργασίας και ανεξαρτησίας στην αμερικανική ήπειρο». Επίσης, επισήμανε την απουσία κοινής ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε., που θα της επέτρεπε να διαδραματίσει ένα διαφορετικό διεθνή ρόλο από αυτόν των ΗΠΑ. Ακόμα ο Κ. Βεργόπουλος τάχθηκε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

«Κραυγαλέες ανισότητες» αποτυπώνονται στην αξιοποίηση των πηγών ενέργειας, τόνισε ο Πάνος Τριγάζης, προσθέτοντας ότι «σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη γη δεν έχουν πρόσβαση ούτε στην ηλεκτρική ενέργεια, παρότι η ενέργεια αυτή μπήκε σε εφαρμογή από το 1831!»

Για το πετρέλαιο, που «κυριαρχεί στη ζωή μας», είπε ότι «από πηγή ζωής τείνει να μετατραπεί σε πηγή καταστροφής, όχι μόνο διότι γίνονται πόλεμοι για τον έλεγχό του -όπως στη Μ. Ανατολή- αλλά και διότι είναι η κύρια αιτία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επομένως -συνέχισε- απαιτείται το πέρασμα σε μια νέα ενεργειακή εποχή με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Σε ότι αφορά την Ε.Ε., υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στη νέα στροφή προς τα πυρηνικά εργοστάσια, ούτε να απαντήσει με την ατλαντική λογική και με ένα νέο είδος ψυχρού πολέμου στην προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το ενεργειακό όπλο, αλλά με την ένταξή της σε ένα σύστημα πανευρωπαϊκής συνεργασίας».

Τέλος, επικαλούμενος την εκτίμηση του αμερικανού οικονομολόγου Τζέρεμι Ρίφκιν ότι «η Ελλάδα είναι η Σαουδική Αραβία στις ανανεώσιμες πηγές», το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ χαρακτήρισε εγκληματική την καθυστέρηση στον τομέα αυτό, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.».

To Γραφείο Τύπου