Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/05/2008

Υπάρχουν περιθώρια σημαντικής αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης στην Ελλάδα

Απάντηση του Επίτροπου Πίμπαλγκς στον Δημ. Παπαδημούλη

Την δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης στην Ελλάδα υπογραμμίζει με απάντηση του ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα ενέργειας στον  Δημ. Παπαδημούλη.

Με την ερώτηση του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥN, ζητούσε να ενημερωθεί από την Επιτροπή για το ποσοστό της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας στον κλάδο της θέρμανσης και της ψύξης στην Ελλάδα που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πώς αξιολογεί η Επιτροπή το ποσοστό αυτό και τέλος ποιο είναι το αντίστοιχο ποσοστό στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην απάντηση του ο Λετονός Επίτροπος αναφέρει πώς "με βάση τους υπολογισμούς Eurostat, στην Ελλάδα ανέρχεται σε 12,8% το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης στις ακαθάριστες τελικές ενεργειακές ανάγκες θέρμανσης" και τονίζει ότι " Όπως και στα περισσότερα κράτη μέλη, υπάρχουν περιθώρια σημαντικής αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης στην Ελλάδα. Φαίνεται επίσης καθαρά ότι τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης σε κάθε κράτος μέλος αντιπροσωπεύουν σημαντικό τμήμα των ενεργειακών μας αναγκών (περί το 40% στην Ελλάδα)".

Τέλος ο κ. Πίμπαλγκς υπογραμμίζει πώς "Δεδομένου ότι η Επιτροπή έχει συμπεριλάβει τον τομέα της θέρμανσης στο πλαίσιο του καθορισμού συνολικών στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μόλις εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο η πρόταση της Επιτροπής για οδηγία σχετικά με την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα δοθεί σοβαρό πρόσθετο κίνητρο στις καταβαλλόμενες προσπάθειες για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και του επιπέδου χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα της θέρμανσης.

O πίνακας με το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  ως προς τις συνολικά  τελικές ανάγκες θερμότητας (%) το 2005, που επισυνάπτεται στην απάντηση του Λετονού Επιτρόπου, παρατίθεται παρακάτω.

Μερίδιο ΑΠΕ ως προς τις συνολικές ανάγκες θερμότητας (%) το 2005

Αυστρία 20.4
Βέλγιο 2.9
Βουλγαρία 15.7
Κύπρος 13.1
Τσεχία 9.8
Δανία 26.6
Εσθονία 35.1
Φιλανδία 39.7
Γαλλία 13.7
Γερμανία 4.9
Ελλάδα 12.8
Ουγγαρία 5.6
Ιρλανδία 4.2
Ιταλία 3.2
Λετονία 47.9
Λιθουανία 28.8
Λουξεμβούργο 1.6
Μάλτα 0
Ολλανδία 1.9
Πολωνία 10.5
Πορτογαλία 32.9
Ρουμανία 19.1
Σλοβακία 5.2
Σλοβενία 19.2
Ισπανία 9.5
Σουηδία 50.6
Hνωμένο Βασίλειο 0.7
EΕ27 9.9

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η απάντηση της Κομισιόν έρχεται τη στιγμή, που οι ελληνικές αρχές επιχειρούν με σημαντική καθυστέρηση, άτολμα, να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Τα περιθώρια βελτίωσης είναι τεράστια καθώς η Ελλάδα έχει την πιο ενεργοβόρα οικονομία στην ευρωζώνη και σπαταλά το 40% -ευρωπαϊκό ρεκόρ- των ενεργειακών της αναγκών για τις ανάγκες των κτιρίων. Το κλίμα στην Ελλάδα είναι ιδανικό για την ραγδαία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παρότι σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της σχετικής κλίμακας (14η στους 27) υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αλλά και ανάγκη δραστικής βελτίωσης, τόσο με την ανάπτυξη  των ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη όσο και με συστηματικό πρόγραμμα σχετικής εξοικονόμησης ενέργειας. Μόνο από την συστηματική συντήρηση των κλιματιστικών μπορεί ετησίως να εξοικονομηθεί ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται ετησίως από μονάδα 500 ΜW.»

To Γραφείο Τύπου