Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/05/2008

Εκβιάζονται οι ορυζοπαραγωγοί από τα Σούπερ Μάρκετ

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης

Η παγκόσμια διατροφική κρίση ως προς τα βασικά είδη διατροφής, όπως το ρύζι, και η πιθανής έλλειψή του στη χώρα μας τροφοδότησε την πάγια τακτική των σούπερ μάρκετ να κερδοσκοπούν σε κάθε περίπτωση που παρατηρείται φυσική ή τεχνητή έλλειψη ενός προϊόντος.  

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες του Αʼ Συνεταιρισμού Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τους ζητούν χρήματα για να βάλουν τα προϊόντα τους στα ράφια, ενώ τους προτείνουν ακόμη και να παραλάβουν πλαστά τιμολόγια.

Υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες ότι τα φτηνά αγροτικά προϊόντα «μπλοκάρονται» από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και ότι εκβιάζονται να δώσουν τη σοδειά του ρυζιού στα 2 με 2,50 ευρώ το κιλό, με σκοπό να πουληθεί το προϊόν στους καταναλωτές σε τσουχτερές τιμές, δηλαδή έως και 4 ευρώ το κιλό.

Η παραγωγή ρυζιού έχει καθετοποιηθεί και πωλείται το επεξεργασμένο και συσκευασμένο ρύζι της Χαλάστρας στα συνοικιακά μαγαζιά και τα μικρά σούπερ μάρκετ από 1 έως 1,50 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων ζητούν να αγοράσουν το ρύζι από το συνεταιρισμό πιο ακριβά, διαφορετικά δε δέχονται να το βάλουν στα ράφια. Οι παραγωγοί, δέχονται εκβιασμούς από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα οποία έχουν στήσει ισχυρά καρτέλ και αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών, αλλά και του κλάδου.

Σύμφωνα με στοιχεία, η τιμή του ρυζιού στο χωράφι κυμαίνεται από 35 έως 40 λεπτά το κιλό, ενώ οι καταναλωτές το αγοράζουν από 3 έως 4 ευρώ το κιλό, όταν στις χώρες της ΕΕ η λιανική τιμή του προϊόντος κυμαίνεται από 2 έως 2,50 ευρώ το κιλό.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Τι άμεσα μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία από τα σούπερ μάρκετ σε βάρος των ορυζοπαραγωγών, αλλά και των καταναλωτών και οι λιανικές τιμές να διαμορφώνονται με βάση το κόστος παραγωγής, αλλά και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών που πλήττονται από την ακρίβεια.

Η ερωτώσα Βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου