Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/05/2008

Παρέμβαση της Κομισιόν για την περιβαλλοντική υποβάθμιση στην περιοχή του Περάματος

Απάντηση Στ. Δήμα στον Δημήτρη Παπαδημούλη

"Η Επιτροπή θα επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις βιομηχανικές δραστηριότητες στην περιοχή του Περάματος και να αξιολογήσει τη συμμόρφωσή τους με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία." Αυτό απαντά ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος Επίτροπος κ. Στ. Δήμας, μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

O Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτούσε την Επιτροπή εάν έχει ενημέρωση για την υποβαθμισμένη περιβαλλοντική κατάσταση στην περιοχή αυτή, καθώς και για το αν συνάδει η εγκατάσταση επικίνδυνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων εντός κατοικημένης περιοχής και σε άμεση γειτνίαση με τον αιγιαλό με την κοινοτική νομοθεσία.

Στην απάντηση του, ο κ. Δήμας επισημαίνει πως "προς το παρόν, η Επιτροπή δεν έχει λάβει επισήμως γνώση περιπτώσεων παράβασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ στην περιοχή του Περάματος, ανάλογων με αυτές στις οποίες αναφέρεται το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου."

Τονίζει όμως πώς "η Επιτροπή ερευνά την εφαρμογή της οδηγίας 2008/1/ΕΚ σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης (IPPC)  σε όλα τα κράτη μέλη" και πώς  "θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα των διυλιστηρίων πετρελαίου και αερίου, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων εγκαταστάσεων στην Ελλάδα".

Τέλος ο Έλληνας Επίτροπος επισημαίνει ότι "Η Επιτροπή θα επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις βιομηχανικές δραστηριότητες στην περιοχή του Περάματος και να αξιολογήσει τη συμμόρφωσή τους με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία".

 Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Μετά από χρόνια προκλητικής αδιαφορίας των ελληνικών αρχών, ο μεγεθυντικός φακός της Κομισιόν εστιάζει στην περιοχή του Περάματος. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών για την αφύπνιση των αρμοδίων..."

To Γραφείο Τύπου