Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/05/2008

Στην Kομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο η σύμβαση OTΕ - Deutsche Telecom

Ερώτηση - παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη για την προστασία των μειοψηφούντων μετόχων, με βάση και την οδηγία 25/2004

Στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο φέρνει με ερώτησή του το θέμα της συμφωνίας Δημοσίου - Deutsche Telecom για την πώληση του OTΕ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥN Δημήτρης Παπαδημούλης.

O έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στην ερώτησή του στη συμφωνία αναφορικά με τη μεταβίβαση του ποσοστού του Δημοσίου στην Deutsche Telecom, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν εξασφαλίζεται η προστασία των μειοψηφούντων μετόχων σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο και συγκεκριμένα την οδηγία 25/2004, σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"H εταιρεία Deutsche Telekom (DT) έχει προσυμφωνήσει με την εταιρεία Marfin Investment Group (MIG), την αγορά του 20% των μετοχών του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ), σε τιμή πολύ ανώτερη από την χρηματιστηριακή υπό την προϋπόθεση ότι θα έρθει σε συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο, που κατέχει το 28% των μετοχών του ΟΤΕ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομίας, η συμφωνία προβλέπει την μεταβίβαση του 3% των μετοχών του ελληνικού δημοσίου στην DT και ταυτόχρονα την αγορά από την DT ενός 2% των μετοχών από την χρηματιστηριακή αγορά, προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο και η DT να κατέχουν το 50% συν μία μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Το management του ΟΤΕ παραχωρείται συνολικά ή εν μέρει στην DT.

Λαμβάνοντας υπόψη την Οδηγία 2004/25 του Ευρ. Κοινοβουλίου & του Συμβουλίου της 21ης Απριλίου 2004, σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς και ιδιαίτερα το άρθρο 5 αυτής, με το οποίο εξασφαλίζεται η προστασία των μειοψηφούντων μετόχων, ερωτάται η Επιτροπή: Υπάρχει υποχρέωση δημόσιας προσφοράς προς όλους τους κατόχους τίτλων του ΟΤΕ, για όλες τις συμμετοχές τους, το συντομότερο δυνατό, σε «δίκαιη τιμή», όπως ορίζει η εν λόγω Οδηγία;"

Aναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποτρέψουμε ένα μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας."

To Γραφείο Τύπου