Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/05/2008

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Τσίπρας και το μέλος της Π.Γ. του κόμματος Δημ. Στρατούλης συναντήθηκαν σήμερα με το Δ.Σ. της ΟΤΟΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η υπερβολική κερδοφορία των τραπεζιτών τους έχει οδηγήσει σ΄ένα ντελίριο. Και, αντί να δώσουν αυξήσεις, αντί να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις στους εργαζόμενους στις τράπεζες, ουσιαστικά συνεχίζουν αυτή την κερδοσκοπία δίχως όριο.

Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλες ευθύνες, διότι αυτή η κατάσταση μας οδηγεί στην εποχή του Καρόλου Ντίκενς. Τα μισά ελληνικά νοικοκυριά είναι καταχρεωμένα στις τράπεζες, τα επιτόκια δανεισμού είναι ληστρικά. Οι τράπεζες έχουν κέρδη τα οποία αποτελούν πρόκληση στη σημερινή δύσκολη εποχή  που περνάνε οι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα οι μεγάλες τράπεζες μ΄ αυτή την τεράστια κερδοφορία αποτελούν και το όχημα για τη διάρρηξη των εργασιακών σχέσεων.

Πρέπει να πιεστεί ο όμιλος Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Αράπογλου πρέπει να πιεστεί από την κυβέρνηση προκειμένου να υπογραφεί η κλαδική συλλογική σύμβαση που αφορά τους εργαζόμενους στις τράπεζες.

ΣΤ. ΚΟΥΚΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΤΟΕ): Η στάση των τριών μεγάλων τραπεζών, της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank, σε σχέση με την άρνησή τους να δώσουν εξουσιοδοτήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, δείχνει ότι πλέον στη χώρα μας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης υπάρχει θέμα δημοκρατίας. Αρνούνται να εφαρμόσουν οι τραπεζίτες, δηλαδή οι εκπρόσωποι των πιο υπερκερδοφόρων επιχειρήσεων στη χώρα μας τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας, καλούμε την κυβέρνηση συνολικά να αναλάβει τις ευθύνες της και να τους καλέσει να πράξουν τα αυτονόητα, δηλαδή να εφαρμόσουν το Σύνταγμα, τους νόμους και να προχωρήσουν στις διαδικασίες προκειμένου και οι έλληνες τραπεζοϋπάλληλοι να έχουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να έχουν αυξήσεις, δηλαδή να διαπραγματευτούμε συλλογικές συμβάσεις, κάτι που επιδιώκουν οι τραπεζίτες να καταργήσουν και, όπως ειπώθηκε, να είναι το όχημα όπου θα καταργηθούν οι συμβάσεις στη χώρα μας, δηλαδή να οδηγηθούμε σε τριτοκοσμικές επιλογές.

To Γραφείο Τύπου