Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/05/2008

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη για τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το μήνα Απρίλιο

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Πειραιά, σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το μήνα Απρίλιο, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Τα  στοιχεία της ΕΣΥΕ για πληθωρισμό της τάξης του 4,4% το μήνα Απρίλιο, αν και υποεκτιμημένα, καταδεικνύουν ότι ο τιμάριθμος στη χώρα μας κινείται εκτός ελέγχου και των κυβερνητικών προβλέψεων, ενώ η πραγματική ακρίβεια σαρώνει κυριολεκτικά τις αγορές και λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα.

Η κυβέρνηση, υιοθετώντας τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, όχι μόνο παρατηρεί ως απλός θεατής την εγχώρια ανατιμητική κερδοσκοπία των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και γίνεται «εμπρηστής» της ακρίβειας, βάζοντας η ίδια, με τις αποφάσεις της, «φωτιά» στις τιμές με υπέρογκες αυξήσεις π.χ. στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα διόδια.

Αυτή την ώρα χρειάζονται να ληφθούν έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων με τη χορήγηση διορθωτικού ποσού σε μισθούς και συντάξεις, πρώτα απʼ όλα στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Όπως χρειάζεται να ληφθούν, επίσης, ειδικά έκτακτα μέτρα για τη χαλιναγώγηση των τιμών, τα οποία, μεταξύ άλλων, πρέπει να περιλαμβάνουν τον αυστηρό κοστολογικό έλεγχο από την παραγωγή έως την λιανική πώληση, μαζί με την επιβολή ελεγχόμενου ποσοστού κέρδους, ιδιαίτερα στα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης».  

To Γραφείο Τύπου