Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/01/2006

Ζητούνται πρωτοβουλίες για λύση, όχι ελιγμοί στο Κυπριακό

Σχετικά με τις προτάσεις Γκιούλ για το Κυπριακό, ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ με ευθύνη για την εξωτερική πολιτική, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση της Τουρκίας οφείλει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από την ενταξιακή πορεία προς την Ε.Ε. και να μην προσπαθεί να τις παρακάμψει με την μέθοδο του «στρίβειν δια του αρραβώνος».

Οι πρωτοβουλίες που θα φέρουν κοντά τις δύο κοινότητες της Κύπρου και θα δημιουργήσουν κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό το ταχύτερο, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεών του, με την ενεργητική συμβολή και της Ε.Ε.. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση της 'Αγκυρας θα έδινε δείγμα γραφής, αν για παράδειγμα προχωρούσε άμεσα στην απόσυρση ενός μέρους των δυνάμεων κατοχής από την Κύπρο.

Οι τελευταίες εξελίξεις περιέχουν ένα μήνυμα και για τις κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας: Ότι οφείλουν να αναλάβουν τις δικές τους πρωτοβουλίες για το Κυπριακό και να μην απουσιάζουν ή καθυστερούν, περιμένοντας η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας να λειτουργήσει ως «αυτόματος πιλότος» για την συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι καιροί ου μενετοί»

To Γραφείο Τύπου