Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/05/2008

Ομιλία της Αννας Φιλίνη στη συνέχιση της συζήτησης επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής.

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία πρότεινε μια Αναθεώρηση του Συντάγματος σε ιδιαίτερα αντιδημοκρατική, συντηρητικότατη κατεύθυνση. Αυτή, όμως, η αντιδημοκρατικότητα υπήρξε πραγματικά το κύριο χαρακτηριστικό της. Γιατί τα βασικά άρθρα που η Νέα Δημοκρατία επιδίωξε να αναθεωρήσει και δίνουν τη σφραγίδα σε αυτή τη διαδικασία, έχουν να κάνουν με καίρια θέματα της δημοκρατίας.

Το κυβερνητικό σχέδιο ήταν με την αλλαγή του άρθρου 16 στην παιδεία η ακύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της, με την αλλαγή του άρθρου 24 στο περιβάλλον η ακύρωση ουσιαστικά της έννοιας της αειφορίας και η παραχώρηση προς οικοδόμηση μεγάλων δασικών εκτάσεων, με την αλλαγή του άρθρου 100 στη δικαιοσύνη το άνοιγμα του δρόμου προς τον άνωθεν κυβερνητικό έλεγχο της δικαιοσύνης με τη σύσταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η Νέα Δημοκρατία επιδίωξε τη συναίνεση σʼ αυτή την κατεύθυνση, την αντιδημοκρατική κατεύθυνση όπως είπα και κυρίως επιδίωξε αυτήν την συναίνεση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα της Βουλής.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, λοιπόν, ότι αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Και είναι σημαντικό γιατί τον καλλιέργησαν και κεντροδεξιά σενάρια, ενώ σήμερα τελικά στηρίζεται αυτή η προσπάθεια αναθεώρησης, προς την κατεύθυνση που είπαμε, από την πιο δεξιά συντηρητική πτέρυγα αυτής της Βουλής.

Δεν είναι τυχαίο που δεν πέτυχε αυτή η αναθεώρηση, όπως είχε προγραμματιστεί. Υπήρξαν μεγάλα κοινωνικά κινήματα αντίδρασης μέσα στον πλατύ κόσμο, αλλά και μέσα στο δημοκρατικό κόσμο, που εμπόδισαν να εκφραστεί μια τέτοια σύμπλευση όπως ήταν η αρχική επιδίωξη.

Πρώτα υπήρξε το μεγάλο κίνημα της νεολαίας και όλου του κόσμου της εκπαίδευσης που έθεσε εκτός συζήτησης και ακύρωσε την προοπτική αναθεώρησης του άρθρου 16. Δεν είναι αυτό ένα κίνημα που βλέπει ότι η παιδεία μας σήμερα βρίσκεται σε μια άνθηση βεβαίως. Όμως, είναι ένα κίνημα και το στηρίζουμε γιατί θεωρεί ότι η αρχή για μια οποιαδήποτε προοδευτική παιδεία είναι η προάσπιση κατʼ αρχήν του δημόσιου χαρακτήρα της.

Μετά υπήρξε το μεγάλο ρεύμα που κινήθηκε από άκρη σʼ άκρη στην Ελλάδα ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 2007 και ανέπτυξε κλοιό προστασίας για τα δάση και για το περιβάλλον.

Ξεπήδησε η συνείδηση για την προστασία του περιβάλλοντος σε πλατύτερα στρώματα, σε όλες τις γενιές του πληθυσμού και όχι πια σε περιορισμένα τμήματα με ειδικά περιβαλλοντικά ενδιαφέροντα.

Μπορούμε να πούμε ότι τώρα για πρώτη φορά, μετά τα χρόνια όπου το άρθρο 114 του Συντάγματος με το ιστορικό πια σύνθημα «1-1-4» γινόταν σημαία του αριστερού και του δημοκρατικού κόσμου, το άρθρο 24 απέκτησε το συμβολισμό της σημαίας για την υπεράσπιση της ζωής των ανθρώπων και κατά της καταστροφής της φύσης.

Επίσης, σε πλατύτερα στρώματα πολιτών και όχι μόνο στα πλαίσια νομικών αποκτήθηκε η συνείδηση ότι η προσπάθεια συγκρότησης και λειτουργίας στη χώρα μας -για πρώτη φορά στην ιστορία της- ενός συνταγματικού δικαστηρίου, με την αναθεώρηση του άρθρου 100, επιχειρείται ακριβώς, επειδή όλα τα τελευταία χρόνια οι αποφάσεις και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν σταθεί πολλές φορές εμπόδιο στην καταστροφή του περιβάλλοντος με πραγματικά ιστορικές αποφάσεις αυτού του δικαστηρίου.

Και είναι πραγματικά αστείο να ακούγεται ξανά και σήμερα εδώ, στη Βουλή, από κυβερνητικά χείλη, ότι η αναθεώρηση του άρθρου 24 επιδιώχθηκε για να ενισχύσει την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας, όταν ξέρουμε πια όλοι ότι ο πραγματικός στόχος της αναθεώρησης αυτού του άρθρου ήταν για την αποδέσμευση χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων και ότι αντίδραση σε αυτήν την κατεύθυνση υπήρξε και υπάρχει ακόμη και μέσα από τους κόλπους του κυβερνώντος Κόμματος.

Βεβαίως, σε αυτήν την Αναθεώρηση που προτάθηκε υπάρχουν ορισμένα άρθρα που εμείς είμαστε έτοιμοι να τα ψηφίσουμε στο τέλος αυτής της διαδικασίας, όπως για παράδειγμα το άρθρο 79, που προβλέπει ότι η Βουλή μπορεί να υποβάλει προτάσεις τροποποίησης επιμέρους κονδυλίων του Προϋπολογισμού. Ή το άρθρο 101, που αναφέρει σημαντικά ζητήματα σε σχέση με το νησιωτικό μας χώρο και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και του νησιωτικού χώρου και των ορεινών περιοχών. Επίσης, το άρθρο 57 ή και ένα άρθρο σχετικά με την προστασία των ζώων.

Όμως, θεωρούμε ότι τελικά η ψήφιση αυτών των άρθρων δεν στηρίζει την αντιδημοκρατική κατεύθυνση στην οποία βρίσκονται τα κύρια άρθρα που θέλησε να αναθεωρήσει η Κυβέρνηση με αυτήν εδώ την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Τελικά θεωρούμε ότι ψηφίζοντας κιόλας αυτά τα άρθρα θα σταθεί δυνατόν να εμποδιστεί για τα επόμενα χρόνια η παραπέρα επιδίωξη αναθεώρησης αυτών των σημαντικών άρθρων που ανέπτυξα προηγουμένως.

Επαναλαμβάνω ότι η γραμμή για την αντιδημοκρατική και συντηρητική στροφή του Συντάγματος, ευτυχώς, φαίνεται ότι δεν περνάει. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε σε αυτόν το στόχο. Και γιʼ αυτόν το λόγο, βεβαίως, δηλώνουμε την ικανοποίησή μας. Βέβαια, ξέρουμε ότι οι αλλαγές που επιδιώχθηκαν στο Σύνταγμα και που φαίνεται ότι δεν τελεσφορούν τώρα θα επιδιωχθούν με νόμους. Όμως, και αυτά, βέβαια, θα τα αντιπαλέψουμε, όπως μπορούμε.

Ήδη, για παράδειγμα, ο κ. Χατζηγάκης, ως Υπουργός Δικαιοσύνης, προσπάθησε να φέρει με νόμο τις αλλαγές του για το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ή ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κ. Σουφλιάς έχει ήδη καταθέσει για ψήφιση το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει πάρα πολύ σημαντικές και αρνητικές διατάξεις σχετικά με το περιβάλλον, σχετικά με την ανάγκη επιβίωσης και ανάπτυξης των νησιωτικών και των ορεινών μας περιοχών.

Ξέρουμε για παράδειγμα ότι η περιοχή της Ηπείρου συνεχίζει να παραμένει χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση. Τα νησιά του Αιγαίου παραμένουν να έχουν μια μονομερή σύνδεση μονάχα με την Αθήνα. Αυτά βεβαίως είναι ζητήματα που θα δούμε στο μέλλον, όμως και αυτά θα έχουμε το θάρρος να τα παλέψουμε, όπως αντιπαλέψαμε και αυτή την αντιδημοκρατική αναθεώρηση.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο τόπος μας θα πάει καλύτερα γιατί υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα πολιτών που δεν επιτρέπει τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές εκτροπές.

Ευχαριστώ.