Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/05/2008

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Στην επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνου με θέμα με θέμα την εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων από τη Ν.Δ  απάντησε σήμερα ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Αλαβάνος, στην τοποθέτησή του, τόνισε:

Κύριε Πρόεδρε θέλω να καλωσορίσω τους Γερμανούς συναδέλφους. Πιστεύω κι εγώ ότι δεν είναι συμβολική η παρουσία τους σήμερα εδώ. Θέλω να πω όμως ότι γεννιέται ένα ερώτημα προς τον κ. Καραμανλή. Δεν έχει έρθει ακόμη στη Βουλή η συμφωνία με την Deutsche Telekom. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κι εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η χώρα μας είναι ανίκανη, είναι ψωροκώσταινα, είναι κακομοίρα και δεν μπορεί να έχει το μάνατζμεντ, τη διαχείριση του τηλεπικοινωνιακού της οργανισμού και χρειάζεται κάποιος Γερμανός για  να κάνει το μάνατζμεντ.

Σας ρωτάω. Γιατί να δώσουμε και τον ΟΤΕ και δεν βάλατε έναν Γερμανό υπουργό; Για ποιο λόγο να χάσουμε εμείς τον ΟΤΕ; Και θα σας έλεγα για τα λιμάνια να βρείτε κι έναν υπουργό από το Ντουμπάι. Αυτοί πρέπει να είναι η σύνθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ. Αυτά μας λέτε εδώ πέρα. Ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε έναν οργανισμό. Αλλάξτε την κυβέρνησή σας. Και φυσικά καταλαβαίνω ότι για μέλη της κυβέρνησή σας, όπως ο κ. Αλογοσκούφης, θα υπάρξει εργασιακό πρόβλημα. Γιατί κ. Αλογοσκούφη δεν στέκεστε ούτε σε συνοικιακό σούπερ-μάρκετ ως διαχειριστής. Και ξέρετε γιατί δεν στέκεστε. Γιατί κ. Αλογοσκούφη ξέρετε πολύ καλύτερα από εμάς τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και πώς λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και πώς, μέσα σ΄ένα πλαίσιο σκληρού όντως διεθνούς ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες, μία επιχείρηση κρίνεται από την ικανότητά της να αντέξει, από την ικανότητά της να επεκταθεί. Αυτά είναι τα δικά σας κριτήρια. Κι εσείς τι κάνετε κ. Αλογοσκούφη. Πουλάτε. Δικά σας είναι; Από τον πατέρα σας τα πήρατε; Από τον θείο σας..; Real estate παίζετε; Σε επιχειρήσεις είστε; Ο μεγάλος ασθενής δεν είναι το κράτος, μόνο το κράτος. Είναι το κράτος, αλλά είναι και η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν.

Και ξέρετε κ. Πρωθυπουργέ τι κάνετε; Κάνετε κήρυγμα εμφυλίου πολέμου. Αυτό κάνει η παράταξή σας κι εσείς προσωπικά. Είναι κήρυγμα εμφυλίου προς τον λαό ο οποίος αισθάνεται ιδιοκτήτης της δημόσιας περιουσίας και δεν έχετε το δικαίωμα εσείς να την εκποιείται χωρίς καν να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά σας. Και απορώ. Δεν θα υπάρξει ένας, δύο, τρεις βουλευτές της Ν.Δ. να συναισθανθούν την ευθύνη τους, έξω από το πρόγραμμά τους να εκποιείται η δημόσια περιουσία, και μάλιστα η κορυφαία της έκφανση, που είναι ο ΟΤΕ.

Μας γυρίζετε στον εμφύλιο πόλεμο. Δεν λειτουργείτε απλώς ως κυβέρνηση της δεξιάς. Λειτουργείτε ως κυβέρνηση της εποχής εκείνης. Διότι το 1949, με το νόμο 1049, τότε έγινε δημόσιος οργανισμός στις τηλεπικοινωνίες, κρατικοποιώντας τη γερμανική AETΕ και την εγγλέζικη Gable & Wirelless μαζί με τα 3Τ, οι οποίες ήταν οι ιδιωτικοί διαχειριστές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, κατά τη διάρκεια που η Ελλάδα ήταν σχεδόν αποικία των μεγάλων δυνάμεων. Κι εκεί η δικιά σας κυβέρνηση, αντί να σκεφτεί τι θα γίνει το 2010, το 2020, το 2030, μας γυρίζει στο 1949 και το 1944 και το 1930. Αυτά έχετε να προσφέρετε.

 Πουλάτε τις επιχειρήσεις. Έχετε βγει σε γενικό πούλημα.  Βγήκατε στους δρόμους από το Ντουμπάι τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα, την Κορέα, τη Γερμανία και πουλάτε. Πουλάτε τις επιχειρήσεις που έχουν ελλείμματα και έχετε ευθύνες που έχουν ελλείμματα. Έχετε γονατίσει την Ολυμπιακή Αεροπορία.

Όπως πουλάτε και τις επιχειρήσεις   που έχουν κέρδη. Λιμάνια. Στους Κινέζους ο Πειραιάς. Στο Ντουμπάι ή στους Κινέζους πάει η Θεσσαλονίκη.

Τα ΕΛ.ΤΑ., ΟΠΑΠ..

Αλλά εδώ έρχεστε και πουλάτε με τον ΟΤΕ την επιχείρηση εκείνη που είναι στον πιο κρίσιμο τεχνολογικό τομέα για την ανάπτυξη της χώρας, είναι ο τομέας με τις πιο εξελισσόμενες και προωθημένες τεχνολογίες, όχι μόνο γιατί η κάθε χώρα εκεί αναμετριέται, στις τηλεπικοινωνίες, όπου υπάρχει μια γιγαντιαία βιομηχανία σε παγκόσμια κλίμακα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Όχι μόνο γιατί είναι η καρδιά κάθε παραγωγικής διαδικασίας. Γιατί οι επικοινωνίες σχετίζονται και καθορίζουν τη δυνατότητα μιας χώρας να συμμετέχει σ΄ αυτές τις διαδικασίες. Το πώς εργαζόμαστε, το πώς πουλάμε, το πώς ερευνούμε, το πώς κοινωνικοποιούμαστε, το πώς διασκεδάζουμε και γενικά το πώς ζούμε. Όλα αυτά. Όλα αυτά η Ν.Δ. τα εκχωρεί στον ιδιωτικό τομέα και τα εκχωρεί στους ξένους. Με αστεία επιχειρήματα.

Δεν μίλησα καν για τιμή, γιατί είναι άτιμο να πουλήσεις τον ΟΤΕ και να εκχωρήσεις αυτή τη βασική επιχείρηση, αλλά είναι μια αστεία κατάσταση αυτή της τιμής. Το 1/5 όσων θα δώσει στο δημόσιο η D.T. θα το πάρει σε λίγες μέρες μόνο από τα μερίσματα. H Cosmote, η οποία πουλιέται πακέτο μαζί με τον ΟΤΕ, δύο σε ένα, έχει αγοράσει σε τριπλάσια τιμή μια επιχείρηση, σε μια βρώμικη συμφωνία, τον Γερμανό απ΄ αυτά τα οποία θα πάρει από την D.T.

Μας παρουσιάζουν τη συμφωνία. Δεν μας δίνετε το κείμενο. Έχουμε εδώ τον Πρωθυπουργό, τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων να συζητάνε για μια τέτοια συμφωνία και δεν έχουμε το κείμενο. Γιατί είναι στα αγγλικά τα κείμενο. Ξέρουμε αγγλικά, έχουμε πάρει lower κ. Αλογοσκούφη. Δώστε το κείμενο. Γιατί τα κρύβετε όλα αυτά.

Μας λέτε ανοησίες. 24 μήνες δεν θα αλλάξει η επωνυμία και το εμπορικό σήμερα. Το καταφέρατε αυτό; 24 μήνες; Συγχαρητήρια κ. Αλογοσκούφη!

Κι όλα αυτά, γιατί λέτε ότι ανεβάζετε τον ΟΤΕ στην πρώτη κατηγορία, επειδή έχει στρατηγική συμμαχία με την D.T. Ποιοι άλλοι έχουν στρατηγική συμμαχία με την D.T.; Ανοίχτε την ιστοσελίδα της. Η T Slovak Telecom της Σλοβακίας, η T Mayar Telecom της Ουγγαρίας, η T Huati Telecom της Κροατίας, η T Silokorfski Telecom του Μοντενέγκρο. Επίσης η Lombridge. Στην Ρουμανία  η Makedorski Telecom ΠΓΔΜ. Όλες χώρες που βγήκαν μέσα από μία καταστροφή, μέσα από μία κατάρρευση και ξέρουμε τις συνθήκες που επικρατούν. Και μας φέρνετε εδώ τις πολιτικές Γιέλτσιν. Αυτό εφαρμόζετε, τις πολιτικές Γιέλτσιν, σε μια Ελλάδα που έχει άλλες δυνατότητες.

Μας λέτε, θα μας δώσει τεχνολογία η Γερμανία; Βεβαίως τεχνολογία θα μας δώσει η Γερμανία και πρέπει να πάρουμε τεχνολογία. Πρώτα απ΄ όλα βέβαια πρέπει να αναπτύξουμε τη δικιά μας τεχνολογία και να βάλουμε το Πολυτεχνείο και το ΙΤΕ, τα δημόσια πανεπιστήμια, που ο κ. Στυλιανίδης τα θεωρεί ενόχληση και που είναι αυτά τα οποία στηρίζουν και θα στηρίξουν το δημόσιο τομέα. Θα συνεργαστούμε και με τους ευρωπαίους, τους συντρόφους μας, στην Ε.Ε.

Ποιος δίνει τεχνολογία στην D.T.; Ποιος είναι από τους βασικούς παρόχους τεχνολογίας της D.T.; Η επιχείρηση Siemens. Η επιχείρηση αυτή η Siemens  έχει αναλάβει τα digital subscriber line τα DSL, τις πιο προωθημένες διαδικτυακές επικοινωνίες, τα broadband, remote, excess, servers. Τα ευρυζωνικά δίκτυα. Με τη Siemens. Δεν είναι θέμα ότι δεν μπορούσαμε να βρούμε, αλλά ξέρουμε πώς συνεργαστήκαμε με τη Siemens και ξέρουμε τι γίνεται σ΄ αυτού του είδους τις διεργασίες. Ότι δεν χρειαζόταν να προχωρήσουμε σε τέτοιες κινήσεις.

Κι εδώ μπαίνει ένα ερώτημα κ. Πρωθυπουργέ. Τι σχέση μπορεί να έχει η εν σπουδή εκποίηση του ΟΤΕ με την υπόθεση Siemens; Τη στιγμή που Siemens και D.T. είναι διαπλεκόμενοι. Μπορεί να υπάρχουν ανταλλάγματα; Μπορεί να δώσανε υποσχέσεις; Μπορεί να δείξαμε την καλή μας πίστη; Μπορεί να ζητάμε να μην ανοίξουν φάκελοι; Μπορεί να ζητάμε να μην αποκαλυφθούν στελέχη, ενδεχομένως και κορυφαία, των πολιτικών κομμάτων; Δεν έχετε δικαίωμα να προχωρήσετε μέχρι να εκκαθαριστεί η υπόθεση Siemens. Και οφείλετε στην υπόθεση Siemens να προχωρήσετε στην εξεταστική επιτροπή.

Η συμφωνία που μας λέτε είναι εκκρεμής, δεν στέκεται, είναι στον αέρα όσον αφορά αυτά που λέτε. Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Διότι υπάρχουν επανειλημμένες αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπου δεν δέχονται μέσα από καταστατικά ή συμφωνίες ή νομικές πράξεις ιδιαίτερα δικαιώματα έξω από τη μετοχική σύνθεση σε σχέση με τα θέματα της θέσης στη διοίκηση μιας επιχείρησης, όσον αφορά το ρόλο του δημοσίου ή το δικαίωμα βέτο.

Καταθέτω τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γιατί μας δουλεύετε άσχημα, εναντίον της Ιταλίας για την υπόθεση Α..Μ και  Edison και εναντίον της Γαλλίας για την υπόθεση Elf Aquitaine, όπου καταργεί αυτά τα δικαιώματα, τα οποία εσείς μας τα πλασάρετε ως επιτυχία.

Τέλος, πριν καταλήξω, να πω κ. Αλογοσκούφη, φωνάζατε εδώ μέσα επί ΠΑΣΟΚ γιατί δεν έρχεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να εξηγήσει τι γίνεται μ΄ αυτή την αλλαγή μετοχικής σύνθεσης, την αρνητική, που έκανε το ΠΑΣΟΚ, που άνοιξε επικίνδυνους δρόμους. Πού είναι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας; Γιατί είναι εδώ ο Υπουργός Εσωτερικών και υπεύθυνος για θέματα δημόσιας ασφάλειας μόνο για να χειροκροτήσει τον Πρωθυπουργό και δεν ήταν στη διυπουργική επιτροπή; Τι επιδράσεις θα έχει στις τηλεπικοινωνίες μας;

Τέλος, για να κλείσω, θέλω να πω ότι πουλάτε κάτι που δεν είναι δικό σας. Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό να κινητοποιηθεί για να πέσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτή η κυβέρνηση. Καλούμε τους βουλευτές, όλους τους βουλευτές, και τους βουλευτές της Ν.Δ., να αφήσουν τη συνείδησή τους και το εθνικό συμφέρον να υπερισχύσει. Και πιστεύουμε ότι το μεγάλο κίνημα για το δημόσιο χώρο, για το δημόσιο τομέα είναι παρόν, δίνει την παρουσία του σήμερα ξανά για τα πανεπιστήμια και θα δώσει την παρουσία του και τον τελικό λόγο και στα άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως ο ΟΤΕ.

Ευχαριστώ πολύ.»