Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/06/2008

Ανακοίνωση του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων του ΣΥΝ για Χωροταξικό

Τη Δευτέρα 23 Ιουνίου συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η έγκριση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Η Κ.Ο.  του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης-Χωροταξίας και Δημ. Έργων, μετά από αναλυτική επεξεργασία του Σχεδίου και τη διοργάνωση δύο ημερίδων με τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων και οργανώσεων, κατέθεσαν με σαφήνεια τις θέσεις τους πάνω στο κείμενο του Σχεδίου  του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αναγνώρισαν την επιτακτική ανάγκη για Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό και τόνισαν ότι το σχέδιο που κατατέθηκε δεν προωθεί   κατευθύνσεις και ρυθμίσεις   για να αρθούν  οι αδυναμίες του παρελθόντος, αλλά  συντηρεί το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας στην  περιβαλλοντική και οικιστική πολιτική,  στην  περιφερειακή δομή με τις ελληνικές περιφέρειες χωρίς αιρετά όργανα και αρμοδιότητες  να παράξουν αναπτυξιακή πολιτική.

Διατύπωσαν  τη θέση ότι το σχέδιο μας βρίσκει ριζικά αντίθετους και  ότι η Κυβέρνηση πρέπει  να το αποσύρει και   να το θέσει σε ευρεία διαβούλευση με τους κοινωνικούς και τοπικούς φορείς, ιδιαίτερα της Αυτοδιοίκησης,  που υφίστανται τις συνέπειες και θα κληθούν να το εφαρμόσουν,  τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους συναρμόδιους Οργανισμούς. Η συζήτηση δεν έπρεπε να  μείνει στα στενά πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, που και εκεί υπήρξαν σημαντικές διαφωνίες, αλλά να αποτελέσει αντικείμενο ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου και συμμετοχής των φορέων.

Η ανάγκη αυτή της διαβούλευσης φάνηκε και κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, γιαυτό και  το τελικό σχέδιο  του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, που κατατέθηκε  για έγκριση στην Ολομέλεια,  έχει ορισμένες θετικές τροποποιήσεις για τις οποίες οι  συγκεκριμένες  και ουσιώδεις προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε σημαντικά.

 Οι  βελτιώσεις όμως αυτές είναι λίγες με τη μορφή ευχολογίων και προσθηκών σε φράσεις, είναι γενικόλογες, αόριστες και μη εφαρμόσιμες, δεν συνιστούν  σημαντικές αλλαγές και  σε καμία περίπτωση  δεν αλλάζουν την ουσία του σχεδίου και τις προθέσεις  της Κυβέρνησης

Συνεπώς, μετά και την άρνηση της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ να φέρει το Εθνικό Χωροταξικό σε ουσιαστική διαβούλευση εμμένουμε στη θέση μας και δηλώνουμε ότι απορρίπτουμε το κατατεθέν Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και ότι θα αγωνισθούμε και  θα διεκδικήσουμε μαζί με τους φορείς και τους πολίτες να αλλάξει ριζικά αυτό το προτεινόμενο πρότυπο Ανάπτυξης και Χωροταξικής οργάνωσης,  και αυτός ο αγώνας θα είναι επίμονος μακρύς!

Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Χωροταξίας, Δημοσίων Εργων