Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/01/2009

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ»

Συζητήθηκε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου προς τον Πρωθυπουργό με θέμα την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στο Παλαιστινιακό.

Στην τοποθέτησή του ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

«Το πεδίο  των μαχών σήμερα και της καταστροφής στην Παλαιστίνη είναι ο χώρος εκείνος στον αναφέρονται οι Γραφές, που είναι στην παράδοση και των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων και των Εβραίων και σήμερα έχει γίνει ένας τόπος Αποκάλυψης.

Χθες, μέσα σε μια μέρα, είχαμε επιθέσεις του Ισραήλ σε νοσοκομείο, σε γραφεία του ΟΗΕ, στα γραφεία διεθνών πρακτορείων. Βγήκαν πολλές κυβέρνησεις και καταδίκασαν. Βγήκαν κυβερνήσεις χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλική, η Γερμανική και πολλές άλλες και καταδίκασαν. Που είναι η Ελληνική κυβέρνηση; Γιατί δεν έχει φωνή; Είδαμε όλον το διεθνή Τύπο -διαψεύστε με, πείτε ότι κάνω λάθος- όλον τον ελληνικό Τύπο,. Δεν υπάρχει μια τοποθέτηση της Υπουργού Εξωτερικών σ΄αυτό το θέμα. Απουσιάζει η Ελλάδα.

Ο θάνατος των παιδιών είναι σαν να πηγαίνει ένας πρωθυπουργός, φανταστείτε, σε ένα σχολειό με 400 παιδιά του δημοτικού και δει άλλα καμμένα, άλλα χωρίς μάτια, άλλα με κομμένα χέρια κ.λπ. Τι σχέση έχουν όλα αυτά τα παιδιά με τις διαφωνίες ανάμεσα σε δύο χώρες, σε δύο λαούς; Για μας η ανοχή σημαίνει συγκάλυψη και η συγκάλυψη σημαίνει συνενοχή και αυτό πρέπει να το προσέξει πάρα πολύ η Ελληνική κυβέρνηση. Διότι έχουμε μια παράδοση, αν θέλετε και μια θετική αποδοχή στους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο το όνομα Ελλάδα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή με τη Μεγάλη Βρετανία,. Γιατί τη χαλάμε αυτή την παράδοση;

Πρεσβευτής της περιοχής μου έλεγε: Τι εξήγηση θα δώσουμε στον κόσμο το δικό μας ο οποίος ακούει ότι λιμάνια ελληνικά έχουν χρησιμοποιηθεί για μεταφορά όπλων;

Και είπατε αυτά που είπατε, κύριε Πρωθυπουργέ. Τα άκουσα με προσοχή. Διααψεύστε μας όμως, διότι στο διαδίκτυο υπάρχει ιστοσελίδα του SURFACE DEPLOYMENT AND DISTRIBUTION COMMAND των Ηνωμένων Πολιτειών, στην οποία αναφέρεται η δραστηριότητα του τάγματος μεταφορών του αμερικάνικου στρατού 839 και ειδικότερα της μονάδας 598 US ARMY TRANSOPORTATION TERMINAL GROUP στην οποία αναφέρεται ότι τον Σεπτέμβριου του 2007 ξεκίνησε μεταφορά 690 κοντέινερ από τον Αστακό για το Ισραήλ. Είναι ο Υπουργός Άμυνας δίπλα σας ρωτήστε τον, θέλουμε μια υπεύθυνη απάντηση.

Και θέλω να πω ότι και για τα σήματα αυτά που λέτε ότι μας ζητήσανε και ότι απαντήσαμε, είπαμε ότι δεν θα περάσει κ.λπ. , θέλουμε μια ενημέρωση, δεν μπορεί να αιφνιδιάζεται όλος ο λαός, όλο το Κοινοβούλιο, σ΄όλη τη  διεθνή κοινότητα να κυκλοφορεί ότι η Ελλάδα είναι σταθμός μεταφόρτωσης. Η Στυλίδα είχε χρησιμοποιηθεί για μεταφόρτωση στο Λίβανο. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν η Σούδα.

Σας καλώ ως Πρωθυπουργό της χώρας μας, να δεχθείτε να ερευνήσετε, ή να διαψεύσετε τώρα αυτή τη μεταφορά που έγινε το 2007 τον  Σεπτέμβριο από τον Αστακό στο Λιμάνι Ασντοτ του Ισραήλ

Πέρα από αυτά γιατί ως Ελλάδα δεν παίρνουμε ειδικά μέτρα; Είναι τόσο βαρύ να φωνάξουμε τον Πρεσβευτή μας στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις; Τόσο τρομερό είναι; Όλες οι Βρετανικές εφημερίδες αυτό ζητούν από τον κ. Μπράουν. Γιατί η Ελλάδα να μην κρατήσει την παράδοσή της; Γιατί να χάνεται μέσα σ΄αυτό τον άθλιο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στην πραγματικότητα συγκαλύπτει αυτή την κατάσταση; Γιατί να μην παγώσουμε αυτή την συμφωνία, τεχνική, θέματα ασφάλειας, στρατιωτική του 1993 με το Ισραήλ, για λόγους και ουσιαστικούς αλλά και για λόγους συμβολικούς; Γιατί να μην πάρουμε πρωτοβουλία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με αυτό που αποφάσισαν, οι Υπουργοί Εξωτερικών, τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή στη Γάζα να αναβαθμίσουν τη συνεργασία της κοινής εξωτερικής πολιτικής με το Ισραήλ και να συμμετέχει και το Ισραήλ σε ειρηνευτικές και άλλες αποστολές  για να μας δώσει το Know How που έμαθα στη Γάζα για να το εφαρμόσουμε στην Αφρική ή στον Καύκασο.

Καταλήγοντας θέλω να πω, ας σκεφτούμε και κάτι άλλο. Αν δεν μπορούμε να  δεχθούμε για λόγους ανθρωπιστικούς, πολιτικούς και ηθικούς, ας σκεφτούμε και την ελληνική εξωτερική πολιτική. Δείτε τον κ. Ερντογάν ο οποίος πήρε μια προωθημένη από όλες τις άλλες κυβερνήσεις  του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου, θέση σ΄αυτό το θέμα. Καταδίκασε καθαρά την επέμβαση του Ισραήλ. Μεθαύριο όταν θα θέλουμε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας σε θέματα που έχουν σχέση με τις γκρίζες ζώνες, με τον εναέριο χώρο κ.λπ., ποιος θα μας τη δώσει; Που είναι η φερεγγυότητα της χώρας μας και που είναι αυτή η κληρονομιά η θετική που έχουμε στον μουσουλμανικό και αραβικό χώρο και την οποία σήμερα με τη στάση της κυβέρνησή σας και με την απουσία της κινδυνεύουμε να την κατασπαταλήσουμε.