Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/04/2009

Το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει την Κομισιόν να αναστείλει τις πληρωμές προς τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους από την 1η Ιανουαρίου 2010!

Αιτία, η προβληματική εφαρμογή από τις ελληνικές αρχές του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των επιδοτήσεων

Το Ευρωκοινοβούλιο, με έκθεση που υιοθέτησε σήμερα, πιέζει την Κομισιόν να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στις ελληνικές αρχές για τα προβλήματα στο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των επιδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση σχετικά με την απαλλαγή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Επιτροπής για το έτος 2007, συμπεριλαμβάνεται παράγραφος η οποία αναφέρει ότι το Ευρωκοινοβούλιο "θεωρεί απαράδεκτη την διαπιστούμενη για άλλη μια φορά από το Ελεγκτικό Συνέδριο ύπαρξη προβλημάτων στην εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου στην Ελλάδα και στηρίζει την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την εξαγγελθείσα ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής πρόθεσή της να εφαρμόσει αυστηρά την υφιστάμενη νομοθεσία επί θεμάτων αναστολής πληρωμών εάν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν διορθώσει τα σημερινά προβλήματα εντός των προθεσμιών που έχουν ανακοινωθεί• ζητεί την αναστολή των πληρωμών εάν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2009 οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τα προβλήματα λύθηκαν". Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη παράγραφος υπερψηφίστηκε από 325 ευρωβουλευτές, καταψηφίστηκε από 159, ενώ απείχαν 3 ευρωβουλευτές.

Αιτιολογώντας την ψήφο του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Καταψήφισα τη σχετική πρόταση γιατί  η εφαρμογή της θα πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους και όχι τους κυβερνητικούς αρμοδίους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ, που από το 2000 αρνούνται και αποφεύγουν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους."

Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια Επίτροπος κ. Μπόελ απαντώντας σε πρόσφατη ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη είχε προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή. Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου 22ης Ιανουαρίου 2009 για τις γεωργικές επιδοτήσεις.

To Γραφείο Τύπου