Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/04/2009

Ναυάγησε ευτυχώς η προσπάθεια ενός κακού συμβιβασμού μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου - Συμβουλίου - Κομισιόν για την αναθεώρηση της οδηγίας για το χρόνο εργασίας

Δ. Παπαδημούλης: "Νίκη για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα"

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις αργά τη νύχτα της Δευτέρας 27 Απριλίου 2009 ναυάγησαν οι προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβασμού μεταξύ των συν-νομοθετών για το θέμα της αναθεώρησης της οδηγίας για το χρόνο εργασίας.

Η ευρωομάδα της Αριστεράς, που πρώτη ζήτησε την απόρριψη της θέσης των Υπουργών και της Κομισιόν και υποστήριξε με συνέπεια τη βασική θέση του Ευρωκοινοβουλίου για κατάργηση του οπτ- άουτ, χαιρετίζει την εξέλιξη αυτή.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, βασικό μέλος της Επιτροπής Συνδιαλλαγής και κεντρικός εισηγητής για θέματα του χρόνου εργασίας στην Ευρωομάδα της Αριστεράς δήλωσε:

"Πολλοί θα σπεύσουν να αποδοκιμάσουν την εξέλιξη αυτή ως μια ακόμα αποτυχία για την πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα πράγμα όμως ισχύει: δεν υπάρχει πρόοδος προς μια κοινωνική Ευρώπη. Η βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν ήταν στις προθέσεις της Επιτροπής και του Συμβουλίου. Το αντίθετο: οι προτάσεις τους είχαν στόχο την αποδόμηση της οδηγίας για το χρόνο εργασίας, η οποία προβλέπει ήδη ένα πολύ χαμηλό επίπεδο προστασίας. Το γεγονός ότι οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν, είναι μια νίκη για τους εργαζομένους και τα συνδικάτα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εάν το Συμβούλιο και η Επιτροπή είχαν επιτύχει, τα ευέλικτα σχήματα οργάνωσης του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση, θα μπορούσαν θα μπορούσαν να θεσπίζονται με απλές διοικητικές διατάξεις - τα Κράτη Μέλη δεν θα έπρεπε καν να ζητήσουν την ανάμειξη των κοινοβουλίων σε εθνικό επίπεδο. Αυτή η ρήτρα θα υπονόμευε σοβαρά την ισχύ των συνδικάτων να συνάπτουν ουσιαστικές συλλογικές συμβάσεις, ιδίως στο δημόσιο τομέα. Καθώς η εν λόγω αναθεώρηση απέτυχε, παραμένουμε με τις διασφαλίσεις της ισχύουσας Οδηγίας για το χρόνο εργασίας σύμφωνα με την οποία ο ετήσιος υπολογισμός του χρόνου εργασίας είναι εφικτός μόνο βάσει των αυστηρών προϋποθέσεων των συλλογικών συμβάσεων.

Επιπλέον, η Κομισιόν και το Συμβούλιο δεν κατάφεραν να απαλλαγούν από τις "ενοχλητικές" αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σχετικά με τις εφημερίες και το χρόνο αντισταθμιστικής ανάπαυσης. Τώρα τα κράτη μέλη θα πρέπει να τις εφαρμόσουν και να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα που χορηγούνται στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, την πυροσβεστική και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από τις εν λόγω αποφάσεις θα εφαρμόζονται πλήρως. Ο Επίτροπος Spidla οφείλει τώρα να αναλάβει δράση τώρα και να ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στο Συμβούλιο εδώ και χρόνια. Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για αδράνεια της Επιτροπής.

Από την άλλη, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ρήτρα αυτοεξαίρεσης από το μέγιστο των 48 ωρών εργασίας την εβδομάδα είναι ακόμα εκεί. Τόσο το Συμβούλιο όσο και η Επιτροπή συνεχώς μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην κατάργησή του οπτ- άουτ, ακόμα και μετά από μια μεταβατική περίοδο 10 ετών. Αυτό αποδεικνύει σαφώς ότι δεν επιθυμούν μια κοινωνική Ευρώπη. Ωστόσο, με την ισχύουσα νομοθεσία, το θέμα του οπ- άουτ μπορεί να αντιμετωπιστεί σε κάθε κράτος μέλος. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να οργανώσουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης καλώντας τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν συμφωνίες opt-out. Ο ΣΥΝ και η ευρωομάδα της Αριστεράς θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να εμποδίσουμε την εφαρμογή του opt-out, σε εθνικό επίπεδο, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και στα εθνικά κοινοβούλια.

Αναμένουμε ότι η Κομισιόν και το Συμβούλιο αργά ή γρήγορα θα επανέλθουν με νέες προσπάθειες για να ακυρώσουν πλήρως την οδηγία για τον χρόνο εργασίας. Υποστηρίζουμε σθεναρά την εβδομάδα δράσης των Ευρωπαϊκών συνδικάτων από τις 14 έως τις 17 Μαΐου 2009 με θέμα την "καταπολέμηση της κρίσης - οι άνθρωποι πρώτα". Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία για τη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών που επίσης θα ασκήσουν πίεση για μια διαφορετική αναθεώρηση της οδηγίας για το χρόνο εργασίας: προτεραιότητα στο συνδυασμό της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής μέσω μια συλλογικής μείωσης του χρόνου εργασίας, κάτι που μπορεί να αποτελέσει μέσο για την καταπολέμηση της ανεργίας στην ύφεση αυτή."

*Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της οδηγίας για το χρόνο εργασίας στο χθεσινό δελτίο τύπου.

To Γραφείο Τύπου