Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/04/2004

Συνέντευξη Τύπου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για τις εσωκομματικές εκλογές 25 και 26 Απριλίου

Όπως γνωρίζουμε στις 13 Ιουνίου, σε όλη την Ε.Ε.- και στις χώρες που μπαίνουν από 1/5 στην Ε.Ε.- θα διεξαχθούν εκλογές για την εκλογή των ευρωβουλευτών για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της περιόδου 2004 - 2009.

Ως κόμμα ιεραρχούμε πολύ ψηλά την μάχη αυτή.

α) Για την πορεία τις ίδιας της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα διλήμματα. Αν θα μπορέσει να αντισταθεί στην αυτοκρατορική δύναμη των ΗΠΑ και ταυτόχρονα να διατηρήσει σε σημαντικό βαθμό τις θετικές πλευρές του Ευρωπαϊκού κεκτημένου (κράτη δικαίου, κοινωνικό κράτος κ.λπ.) ή θα προχωρήσει σε μια πορεία «αμερικανοποίησης» σε όλα τα επίπεδα.

β) Για τη χώρα μας

Η παρουσία των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο και γενικά η παρουσία της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς έχει ιδιαίτερη σημασία σε κρίσιμους τομείς, από την εξωτερική πολιτική και τα δικαιώματα, μέχρι την αγροτική πολιτική και τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το Δημοψήφισμα.

Το κόμμα μας βρίσκεται σταθερά στη λογική ενός αριστερού ευρωπαϊσμού. Παλεύει συγκεκριμένα για την κάλυψη των σοβαρών ελλειμμάτων στο κοινωνικό, δημοκρατικό και οικολογικό επίπεδο που παρατηρούνται στην Ε.Ε. στην παρούσα φάση. Προσβλέπει σε μια Ευρώπη της ολόπλευρης δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της οικολογικής εγρήγορσης.

Αγωνίζεται για μια άλλη Ευρώπη, που είναι εφικτή.

Είναι εφικτή με τους αγώνες των εργαζομένων, με την δραστηριοποίηση των κινημάτων, την αλλαγή των σημερινών συσχετισμών στις επιμέρους χώρες και συνολικά στην Ε.Ε.

Στις παραπάνω κατευθύνσεις δύο σημαντικές πρωτοβουλίες - συμμετοχές του κόμματός μας, συνδέονται άμεσα με την μάχη των Ευρωεκλογών:

1.- Η ίδρυση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ)

Το κόμμα μας, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, προχωράει, μαζί με 11 ακόμη αριστερά κόμματα χωρών της Ε.Ε. στην δημιουργία του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες και στις 8 και 9 Μαΐου , στη Ρώμη, με την παρουσία αντιπροσωπειών και των ηγετών των 11 κομμάτων (αλλά και παρατηρητών) γίνετε η ίδρυση του ΚΕΑ, εγκρίνεται η Διακήρυξη και το Καταστατικό του.

Εννοείται, ότι τα επί μέρους Κόμματο διατηρούν την αυτοτέλειά τους, όμως η ίδρυση του ΚΕΑ δείχνει τον κοινό αγώνα και το κοινό μέλλον του ευρωπαϊκού λαού, διευκολύνει τις κοινές προσπάθειες, ανεβάζει σε ανώτερο επίπεδο την πανευρωπαϊκή και ευρύτερη πάλη ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, τους πολέμους του Μπους και το ρατσισμό.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στο ΚΕΑ είναι και κόμματα της σύγχρονης δημοκρατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, πέρα από την σοσιαλδημοκρατία και το δογματικό κομμουνισμό.

2.- Η δραστηριοποίηση μέσα στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ

Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν σημαντικοί κοινωνικοί φορείς των Ελλήνων Εργαζομένων (ΓΣΕ.Ε., ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, κ.λπ.) και το οποίο στηρίζει και το κόμμα μας και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, συμμετείχε δραστήρια στην προπαρασκευαστική διάσκεψη που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη - για την προετοιμασία της επόμενης σύγκλισης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, που θα γίνει τον Νοέμβριο 2004 στο Λονδίνο.

Θεωρούμε ότι η κινηματική διάσταση της πολιτικής και πρακτικής μας θα εκφραστεί ανάγλυφα και στην πορεία για τις ευρωεκλογές.

Το διήμερο Κυριακή 25 και Δεύτερα 26 Απριλίου, θα πραγματοποιήσουμε εσωκομματικές εκλογές από όλα τα μέλη του ΣΥΝ.

Με μυστική ψηφοφορία θα εκλεγούν τα 5 κομματικά μέλη που θα στελεχώσουν τις 5 πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου.

Η δημοκρατική αυτή διαδικασία, μοναδική για όλα τα κόμματα, είναι καταστατικά κατοχυρωμένη και πραγματοποιείται για 3η φορά, έγινε το 1994 και το 1999.

Εκ μέρους της Κεντρική Εφορευτικής Επιτροπής αναλάβαμε με απόφαση της Π.Γ. του ΣΥΝ να οργανώσουμε με πλήρη διαφάνεια αυτήν την διαδικασία.

Σήμερα 3 μέρες πριν από την ψηφοφορία όλα τα μέλη του ΣΥΝ - 14.726 - μέσω των Ν.Ε. και των Π.Κ. που συμμετέχουν έχουν αρχίσει να ενημερώνονται για τους 11 συντρόφους και συντρόφισσες που έχουν θέσει υποψηφιότητα από τα βιογραφικά τους.

Από τους 11 υποψήφιους οι 9 είναι άνδρες και οι 2 γυναίκες.
Οι 6 είναι μέλη της ΚΠΕ και οι 2 μέλη της Π.Γ.
Όλοι είναι Ανώτατης ή Ανώτερης εκπαίδευσης.
Από τους υποψήφιους 3 έχουν σήμερα συνδικαλιστική ιδιότητα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η ψηφοφορία και η προτίμηση των μελών γίνεται με αρίθμηση (1ος,2ος,...5ος) και όχι με σταυρό, κι αυτό διότι παρόλο που δυσκολεύει την Εφορευτική Επιτροπή για την έκδοση των αποτελεσμάτων, είναι πιο δημοκρατικό διότι κάνει στάθμιση της προτίμησης.

Οι εκλογές θα λήξουν πανελλαδικά, την Δευτέρα [26/04] στις 8 το βράδυ και ελπίζουμε τα μεσάνυχτα να είμαστε σε θέση να δώσουμε τα τελικά αποτελέσματα.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ενημερώσω για την απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ που λέει ότι ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, δεν θα είναι στέλεχος του ΣΥΝ, αλλά στέλεχος προερχόμενο και αποδεκτό από τον ευρύτερο χώρο των δυνάμεων που εκφράζονται στην συνεργασία και συμμετέχουν στο συνδυασμό του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

To Γραφείο Τύπου