Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/01/2010

Ομιλία Παναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα ενάντια στο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης και για την κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας της Ε.Ε.

Σήμερα με την συγκέντρωσή μας λέμε ένα μεγάλο όχι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που με διαδικασίες εξπρές, ερήμην της Βουλής  και της ελληνικής κοινωνίας , αποφάσισε  και υπέβαλε προς έγκριση στην Ε.Ε. η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Λέμε όχι σε ένα Σύμφωνο Σταθερότητας το οποίο έχει βαθύτατα ταξικά αντεργατικά χαρακτηριστικά και στην πράξη είναι ένα Σύμφωνο Αποσταθεροποίησης και ύφεσης

Λέμε όχι σε ένα τριετές Σύμφωνο έκρηξης των κοινωνικών προβλημάτων, περεταίρω διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος, γενικής εκποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων  και εκτίναξης της ανεργίας

Λέμε όχι  στο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε. το οποίο, αφού πρώτα οι ευρωπαίοι ηγέτες  το κατάντησαν κουρελόχαρτο, τώρα  το ανασταίνουν, το  περιφέρουν σαν εικόνισμα και το χρησιμοποιούν σαν μοχλό εκβιασμού και «πειθάρχησης» των εθνικών οικονομιών, χτυπώντας βάναυσα τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Λέμε όχι στο νεοαποικιακό καθεστώς Επιτήρησης που, με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας και τη συνθήκη του Μάαστριχτ, επιβάλλουν με υποτιμητικό  τρόπο στη χώρα μας και την περιφέρουν σε παγκόσμια κλίμακα σαν το αρνητικό παράδειγμα  για αποφυγή.

Σήμερα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο υπογραμμίζουμε:

Δεν έχει βάση η τρομοϋστερία που κλιμακώνεται για το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος. Αυτό το κλίμα  δημοσιονομικής τρομοϋστερίας, μαζί με το κλίμα ασφαλιστικής τρομοκρατία, καλλιεργούνται σκόπιμα και τεχνητά για να εκβιαστούν συναινέσεις σε αντιλαϊκές πολιτικές.

Το πραγματικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι δημοσιονομικό αλλά πρώτα από όλα και κυρίως είναι αναπτυξιακό, παραγωγικό και κοινωνικό πρόβλημα.

Τα πραγματικά και πελώρια προβλήματα της χώρας είναι η ύφεση και η παραγωγική παρακμή, η εκρηκτική ανεργία, τα χαμηλά εισοδήματα και η φτώχεια, οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, η επισφάλεια της εργασίας, το ισχνό κοινωνικό κράτος.

Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μονόδρομος!

Δεν είναι αναπόφευκτη!

Αντίθετα, συνιστά μια βαθιά ταξική επιλογή για να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στην εργατική τάξη και στα πιο φτωχά και αδύναμα στρώματα του επαγγελματοβιοτεχνικού κόσμου και της αγροτιάς

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης είναι πρόγραμμα σταθερότητας για τα κέρδη  και αποσταθεροποίησης των δικαιωμάτων.

Είναι Πρόγραμμα Σταθεροποίησης  των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των αδιεξόδων της χώρας.

Είναι Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της ταξικής κυριαρχίας του κεφαλαίου σε βάρος της εργασίας.

Φίλοι και φίλες

Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε νέες μεγάλες περιπέτειες. Είχαμε επισημάνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κινείτο στο πλαίσιο μιας νεοφιλελεύθερης λογικής. Αυτό, όμως, που βλέπουμε σήμερα να εφαρμόζεται είναι μια πολιτική ακόμη πιο σκληρή από όσα προεκλογικά εξήγγειλε η Νέα Δημοκρατία.

Το πρόγραμμα σταθερότητας συμπυκνώνει μια πολιτική λεηλασίας των εισοδημάτων.  Φοροεπιδρομής κυρίως κατά των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Καρατόμησης των δικαιωμάτων.

Δραματικής αύξησης της ανεργίας.

Πλήρους υπονόμευσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. 

Θεαματικής διεύρυνσης της ελαστικής και επισφαλούς εργασίας.

Η κυβέρνηση χωρίς να το ομολογεί εφαρμόζει το σκληρό Ιρλανδικό μοντέλο.

Η πολιτική αυτή οδηγεί σε ύφεση την οικονομία, σε εκποίηση το δημόσιο πλούτο  και σε μεγάλα αδιέξοδα την κοινωνία.

Εμείς προτείνουμε ένα διαφορετικό δρόμο με ριζικά διαφορετικά κριτήρια και  προτεραιότητες .

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μας είναι η ανεργία  που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα εναλλακτικό προοδευτικό πρότυπο ανάπτυξης σε Ελλάδα και Ευρώπη, όπου καθοριστικό ρόλο θα έχει ένα δημόσιο κοινωφελές χρηματοπιστωτικό σύστημα και ένας σύγχρονος ισχυρός ανασυγκροτημένος δημόσιος τομέας στις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και στον τομέα των κοινωνικών αγαθών, με πολιτικές σταθερής εργασίας χωρίς ελαστικότητες.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η απόκρουση των μεγάλων εισοδηματικών ανισοτήτων μέσα από την αναδιανομή εισοδημάτων σε όφελος της εργασίας και με  τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, που θα ωθήσει σε τόνωση της πραγματικής οικονομίας.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ανύπαρκτο, σχεδόν, κοινωνικό κράτος και το καταληστευμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που μπορούν και πρέπει να αναβαθμιστούν και να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας για τον κόσμο της εργασίας, για τους φτωχούς, τους ανέργους και τους συνταξιούχους.

Αν εξασφαλιστούν αυτές οι προϋποθέσεις τότε και το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε ένα μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα από την αύξηση των δημόσιων πόρων και  μέσα από την παραγωγική ανάπτυξη και όχι μέσα από την ύφεση.

Σύντροφοι και φίλοι

Αυτή η λαίλαπα που επιχειρείται να ισοπεδώσει την κοινωνία πρέπει να οδηγήσει σε έναν γενικό ξεσηκωμό. Η κυβέρνηση και τα φιλικά της μέσα, μαζί με τα παπαγαλάκια της στο μαζικό κίνημα, επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα συναίνεσης. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο.

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση σε αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη μονεταριστική πολιτική.

Όποιος το επιχειρήσει θα ξεπεραστεί από το κύμα της οργής και της αγανάκτησης του εργαζόμενου κόσμου που μπορεί σήμερα να διστάζει, να έχει φοβίες και αναστολές, όμως όσο θα  υφίσταται  όλο και περισσότερο στην πράξη τις συνέπειες αυτών των πολιτικών, θα πλημμυρίζει τους δρόμους του αγώνα

Ένα πράγμα υποσχόμαστε:

Θα είμαστε στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται, όπως σήμερα είμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις μας για μια προοδευτική εναλλακτική λύση σε όφελος του λαού στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με σοσιαλιστικό ορίζοντα.

Δεν θα πληρώσει ο λαός την κρίση που το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η κρίση ευκαιρία και  εφαλτήριο για να κερδοσκοπήσει πάλι το κεφάλαιο σε βάρος της κοινωνίας.