Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/12/2010

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ηρούς Διώτη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας στα συλλαλητήρια της Αθήνας

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΜΓ΄
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ηρούς Διώτη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας στα συλλαλητήρια της Αθήνας κ.λπ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Θα συζητηθεί η με αριθμό 347/13.12.2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ηρούς Διώτη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας στα συλλαλητήρια της Αθήνας κ.λπ.

Στην ερώτηση της κ. Διώτη θα απαντήσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής.

Η κ. Διώτη έχει το λόγο να αναπτύξει την ερώτησή της.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις που προκαλούν οι ακραίες ρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει, καθώς και τα νέα έκτακτα μέτρα, βρήκε πολύ εύκολο στόχο τη νεολαία. Σε κάθε συλλαλητήριο, σε κάθε κίνηση συμπαράστασης το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες –και εγώ προσωπικά- καταστολής και αστυνομικής βίας ειδικά απέναντι στους νέους ανθρώπους. Στους νέους, που ασφυκτιώντας μέσα στο γενικότερο πλαίσιο ανασφάλειας και διάλυσης των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων, εκφράζουν όλο και πιο συχνά στο δρόμο την αντίθεσή τους στις αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές. Τρία περιστατικά με πρωταγωνιστές διμοιρίες των ΜΑΤ αναδεικνύουν την παραπάνω διατύπωση που σας έκανα.

Μετά το τέλος των συλλαλητηρίων στις 6 Δεκέμβρη στη μνήμη της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αναίτια άνδρες των ΜΑΤ εφόρμησαν με γκλοπ, ασπίδες και χημικά σε συντεταγμένα και περιφρουρημένα μπλοκ πολιτικών, νεολαιών και φοιτητικών συλλόγων τη στιγμή μάλιστα που ήταν έτοιμα να διαλυθούν. Το ίδιο βράδυ διμοιρίες επιτέθηκαν στα γραφεία της νεολαίας του Συνασπισμού με ύβρεις και απειλές.

Την επόμενη  μέρα στις 7 Δεκέμβρη μέλη της νεολαίας του Συνασπισμού δέχθηκαν πρωτοφανή σε βιαιότητα επίθεση έξω από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, με συνέπεια το σοβαρό τραυματισμό του Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του Νάσου Ηλιόπουλου και ακόμη ενός μέλους της οργάνωσης.

Βρέθηκα και προσωπικά στο σημείο εκεί μετά το περιστατικό και δέχθηκα, μολονότι είχα δηλώσει την ιδιότητά μου, απειλές από τον επικεφαλής της διμοιρίας των ΜΑΤ, του οποίου ζήτησα τα στοιχεία και αρνήθηκε να μου τα δώσει.

Την επόμενη μέρα η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με μια απαράδεκτη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής -μνημείο συκοφαντικής δυσφήμισης- επιχείρησε να συσχετίσει τη συγκέντρωση συμπαράστασης στους μαζικά συλληφθέντες από τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και των πολιτικών νεολαιών στην πορεία, με τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους έξι συλληφθέντες, στους έξι κατηγορούμενους για υπόθεση τρομοκρατίας.

Είναι φανερό ότι η κίνηση αυτή είχε σαφέστατο στόχο την αποπροσανατολισμό και τη στοχοποίηση όχι μόνο της νεολαίας του Συνασπισμού, αλλά σύσσωμου του νεανικού κόσμου που επιμένει να εξεγείρεται και να διεκδικεί το μέλλον του.

Μέχρι σήμερα, κύριε Υπουργέ, μια επίσημη τοποθέτηση από τα δικά σας χείλη δεν έχουμε ακούσει.

Σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο συνάδελφός σας Υφυπουργός κ. Όθωνας με το Βουλευτή της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας το Θοδωρή τον Δρίτσα και με αντιπροσωπεία του Συνασπισμού και της νεολαίας, δεσμεύτηκε ότι θα διερευνήσετε τα περιστατικά και ότι θα δώσετε σήμερα απαντήσεις στο πλαίσιο αυτής της επίκαιρης ερώτησης.

Σας καλούμε, λοιπόν, από αυτό το Βήμα να μας απαντήσετε πώς σχολιάζετε την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, δεδομένου μάλιστα ότι για τον τραυματισμό του Γραμματέα της Νεολαίας του Συνασπισμού διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση. Επίσης, ζητάμε να μας πείτε με ποιανού εντολή επιτέθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις στα τρία περιστατικά και ποια είναι τα πλήρη στοιχεία των διμοιριών, καθώς και των επικεφαλής τους, που συμμετείχαν στις απρόκλητες επιθέσεις εναντίον των νεαρών διαδηλωτών και των μελών της νεολαίας του Συνασπισμού.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση):  Ευχαριστούμε την ερωτώσα Βουλευτή κ. Διώτη.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής έχει το λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε, η αρμοδιότητα και η αποστολή της Αστυνομίας προσδιορίζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους.

Όπως γνωρίζετε, επίσης, από τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και τις δεσμεύσεις μας, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η πολιτική της Κυβέρνησης όσον αφορά τα Σώματα Ασφαλείας είναι μία, δεδομένη και καθαρή: Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προστασία των πολιτών και σε κάθε περίπτωση να μην κινδυνέψουν ζωές, να προστατευτεί η ιδιωτική και δημόσια περιουσία και γενικά να αποφεύγονται τα επεισόδια, εξαντλώντας όλα τα μέσα.

Αυτό ακριβώς είναι το γενικό πλαίσιο το οποίο επιβάλλει το Σύνταγμα και η εθνική νομοθεσία και μέσα στο οποίο έχω δώσει ρητές εντολές στο Αρχηγείο της Αστυνομίας για να κινούνται οι ενέργειες όλων.

Από εκεί και πέρα, πράξεις βίας ή αυθαιρεσίας, που μπορεί να υπονομεύουν τα δικαιώματα άλλων πολιτών ή που μπορεί να παρακωλύουν την ομαλή λειτουργία άλλων σημαντικών πολιτειακών θεσμών, όπως είναι η δικαιοσύνη, είμαι βέβαιος ότι κατακρίνονται από όλους μας, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του δικού σας πολιτικού χώρου.

Ωστόσο η Αστυνομία συνεχίζει να έχει καθήκον να αποτρέπει τέτοιες πράξεις. Αυτή είναι η συνταγματική επιταγή κι αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας μας στη δημοκρατία μας.

Σε ό,τι αφορά και τα τρία επεισόδια στα οποία αναφέρεται η κ. Διώτη, θέλω να επισημάνω ότι η Αστυνομία ενημέρωσε άμεσα την Εισαγγελία Αθηνών και κατόπιν διετάχθη η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, προκειμένου να διερευνηθεί ο χρόνος, ο τόπος και οι συνθήκες, υπό τις οποίες επήλθαν οι τραυματισμοί. Σʼ αυτό το πλαίσιο εκδηλώνονται όλες οι προβλεπόμενες δικονομικές ενέργειες. Κλήθηκαν μάλιστα και ήδη εξετάστηκαν, οι επικεφαλής αστυνομικοί διμοιριών αποκατάστασης της τάξης. Παράλληλα κλήθηκαν και οι εν λόγω τραυματίες πολίτες, χωρίς όμως μέχρι χθες, 15 του μηνός, να έχουν προσέλθει για να εξεταστούν.

Η προκαταρκτική εξέταση, όπως καταλαβαίνετε, βρίσκεται σε εξέλιξη. Και εφόσον προκύψουν στοιχεία, να είστε απολύτως βεβαία ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, την ίδια μέρα και όχι την επόμενη  μέρα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής τόσο για τις συνθήκες τραυματισμού του Γραμματέα της Νεολαίας του Συνασπισμού στον προαύλιο του χώρου της Εισαγγελίας, όσο και για το περιστατικό που έλαβε χώρα στις 6 του μηνός στα γραφεία της νεολαίας του Συνασπισμού στην οδό Θεμιστοκλέους και την εμπλοκή αστυνομικών με παρευρισκόμενα στο χώρο αυτό άτομα, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν με απόλυτη λεπτομέρεια τα περιστατικά και να εξακριβωθούν οι συνθήκες που πραγματοποιήθηκαν.

Επιπλέον, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα διερευνηθεί και η ύπαρξη τυχόν πειθαρχικών ευθυνών κατά παντός υπευθύνου και καθʼ οιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενου αστυνομικού. Αντικείμενο δε της συγκεκριμένης διοικητικής εξέτασης είναι και η διερεύνηση της διαχείρισης των συγκεκριμένων περιστατικών ως προς την τυχόν πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα σημεία αυτά και είχαν και την ευθύνη της επιχείρησης.

Ως προς αυτά, λοιπόν, νιώθω την υποχρέωση -νομίζω ότι το αντιλαμβάνεστε- να περιμένω τα αποτελέσματα αυτών των δύο ερευνών που διεξάγονται παράλληλα. Αυτό επιβάλλει ο σεβασμός προς το κράτος δικαίου. Οτιδήποτε μπορούσε να γίνει στα πλαίσια της νομιμότητας, έχει γίνει. Και μέχρι να εκδοθούν συγκεκριμένα πορίσματα το μόνο που μπορώ εγώ προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να κάνουμε είναι να καταδικάσουμε απερίφραστα τις πράξεις βίας απʼ όπου κι αν αυτές προέρχονται.

    Θέλω όμως να υπενθυμίσω τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου μας για την ίδρυση του γραφείου αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Αυτό και μόνο του αποδεικνύει –χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολιών σε κανέναν, όσο κακόπιστος και αν είναι- την πολιτική βούληση της Κυβέρνησής μας και αποδεικνύει ότι η κατεύθυνση της πολιτικής μας είναι να μην μένει κανείς ατιμώρητος για επιλογές που προκαλούν το κοινό αίσθημα και βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.

Όχι μόνο προσωπικά για το γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τον άλλο νέο ο οποίος επίσης τραυματίστηκε σʼ αυτή την υπόθεση αλλά και για κάθε Έλληνα πολίτη ο οποίος τραυματίζεται σε τέτοιου είδους επεισόδια, θέλω να εκφράσω όχι μόνο τη λύπη μου και τη συμπάθειά μου, όχι μόνο τις ευχές για την ταχεία ανάρρωση από τα τραύματά τους, αλλά θέλω να καταδικάσω αυτή την πράξη ως πράξη βίας πιστεύοντας ακράδαντα ότι η βία, απʼ όπου και αν προέρχεται, δεν οδηγεί πουθενά. Η βία φέρνει μόνο βία και ξανά βία. Λύσεις στη δημοκρατία πάντως δεν δίνει.

    ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

    Η ερωτώσα Βουλευτής κυρία Διώτη έχει το λόγο.

    ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

    Θα μείνω στην απάντησή σας, κύριε Υπουργέ, και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών για να δούμε αν επιτέλους θα τιμωρηθεί κανένας από την πλευρά της Αστυνομίας για τα τόσα περιστατικά που έχουν συμβεί.

    Παράλληλα θέλω να σας ρωτήσω κάτι -πιστέψτε με- χωρίς καθόλου ειρωνική διάθεση και έχω περιέργεια να ακούσω την απάντησή σας: Ποιον φοβάστε τόσο πολύ, κύριε Υπουργέ; Την κοινωνία και ειδικά τη νεολαία που οργίζεται με όλα όσα βλέπει να συμβαίνουν σʼ αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια ή τον ίδιο σας τον εαυτό και το πού μπορείτε να μας φτάσετε με τις καταστροφικές πολιτικές που ασκείτε; Σας παραξενεύει αυτός ο κοινωνικός αναβρασμός και η καταστολή είναι η απάντησή σας; Τόσο καιρό τώρα η Ελληνική Αστυνομία έβγαλε το χειρότερό της εαυτό στην επιφάνεια και συμπεριφέρεται εκφοβιστικά, αυταρχικά και καθʼ όλα αυθαίρετα, χωρίς να σέβεται τίποτα και κανέναν. Όλο και περισσότερο τελευταία ο κάθε πολίτης που διαμαρτύρεται είναι εχθρός για την ΕΛΑΣ. Από το δόγμα του εσωτερικού εχθρού λοιπόν δεν εξαιρείται κανείς.

Χθες πολίτης που φωτογράφιζε άνδρες της Ασφάλειας μέσα από την πορεία συνελήφθη και χτυπήθηκε βάναυσα από την Αστυνομία. Στη Θεσσαλονίκη μέλος της οργάνωσης του Συνασπισμού χτυπήθηκε από τις ασπίδες διμοιρίας των ΜΑΤ και είναι στο νοσοκομείο και περιμένει να κάνει εγχείριση. Φυσικά απʼ όλα αυτά δεν γλιτώνουν ούτε εκπρόσωποι πολιτικών νεολαιών όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος αλλά και το άλλος μέλος της οργάνωσης, ο Λεωνίδας, ο οποίος χτυπήθηκε βάναυσα στο κεφάλι από άνδρες της υποδιεύθυνσης αποκατάστασης της τάξης όπου δεν έπαψαν να τον χτυπούν και να τον κλωτσούν ακόμα και όταν ήταν αναίσθητος, αλλά ούτε φυσικά και εκλεγμένοι από το λαό εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου. Αυτό σας το λέω γιατί κι εγώ η ίδια ήμουν εκεί και αντιμετωπίστηκα με αδιανόητη συμπεριφορά από τον επικεφαλής της διμοιρίας.

    Γιʼ αυτά, κύριε Υπουργέ, τι έχετε να πείτε; Τι έχετε να πείτε για το όργιο καταστολής και για τα δακρυγόνα τα οποία είναι άνευ προηγουμένου; Η αναλγησία και η αποτυχία της γενικότερης πολιτικής της Κυβέρνησης δεν κρύβεται με τέτοιους τρόπους αλλά αντίθετα θέτει σε κίνδυνο στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

    Κύριε Υπουργέ, ακριβώς μία εβδομάδα πριν ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης –που είναι και παρών- είχε κάνει μία δήλωση στα πλαίσια μίας επίκαιρης ερώτησης που είχα καταθέσει και είχε πει –το ξαναλέω και θα το καταθέσω για τα Πρακτικά- ότι «και δικαστικοί λειτουργοί και πολιτικοί και εκπρόσωποι άλλων υπηρεσιών όπως η Ελληνική Αστυνομία θα αντιληφθούν και θα συμμεριστούν τη διατύπωση στην οποία μπορούμε σήμερα όλοι μαζί να συμφωνήσουμε ότι ιδιαίτερα απέναντι στους ανήλικες, απέναντι στη νεολαία, ανεξαρτήτως της «ενηλικότητας» ή της «ανηλικότητάς» της, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, να στηρίζουμε τη διάθεση έκφρασης της διαμαρτυρίας της –μέσα στα όρια της νομιμότητας φυσικά- και όχι να καταστέλλουμε τις διαθέσεις και τα αιτήματά της». Εσείς διαφωνείτε μʼ αυτή τη διατύπωση;

Αυτό που εκτυλίχθηκε χθες όσο και το βράδυ της πορείας της 6ης Δεκεμβρίου με άντρες των ΜΑΤ και δεν ξέρω ποιων άλλων υπηρεσιών της ΕΛΑΣ να μπαίνουν απρόκλητα και να σπάνε συντεταγμένα και περιφρουρημένα μπλοκ φοιτητικών συλλόγων και πολιτικών νεολαιών και να επιτίθενται σε όποιον βρίσκουν πνίγοντας την Αθήνα στα χημικά, κατατρομοκρατώντας τον κόσμο και συλλαμβάνοντας στο σωρό νέους ανθρώπους, είναι πέρα ακόμα και από καταστολή, είναι αδιανόητη συμπεριφορά όχι μόνο της Αστυνομίας αλλά και των προϊσταμένων της.

    Θα υπενθυμίσω ότι αμέσως μετά τη διαδήλωση της 6ης Δεκέμβρη –το είπατε κι εσείς- όπως έχει ήδη καταγγελθεί, διμοιρίες έστησαν καρτέρι κάτω από τα γραφεία της νεολαίας του Συνασπισμού απειλώντας και βρίζοντας ξέρετε με τι; Με το ανήκουστο «θα είστε νέοι Γρηγορόπουλοι». Γιʼ αυτό τι έχετε να πείτε, κύριε Υπουργέ;

    Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο υποχωρεί το κοινωνικό κράτος πρόνοιας, οι κοινωνικές συγκρούσεις διογκώνονται και το κράτος δικαίου αντικαθίσταται από ένα αστυνομικό κράτος. Δεν πρόκειται όμως να αντιμετωπίσετε τα κοινωνικά προβλήματα με την καταστολή. Δεν πρόκειται να εφαρμόσετε τα μέτρα χρησιμοποιώντας τόσο αυταρχισμό. Με το δόγμα της μηδενικής ανοχής που είχε ακολουθήσει και το 1999 ο συνάδελφός σας κύριος Χρυσοχοΐδης νομιμοποιούνται συνταγματικές εκτροπές και διολισθήσεις στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας.

    Είπατε για το περιλάλητο γραφείο αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας που θα δεχόταν και θα εξέταζε καταγγελίες πολιτών εις βάρος της ΕΛΑΣ. Πέρσι κάνατε διαβούλευση. Φέτος ξανακάνετε διαβούλευση. Να κάνουμε διαβούλευση δηλαδή.

    Κυρία Πρόεδρε, τελειώνω με το εξής: Τέτοιες μέρες, τέτοιο καιρό πέρσι ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος κύριος Δρίτσας ζητούσε από τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να του απαντήσει αν μηδενική ανοχή σημαίνει αναστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη, ακύρωση νόμου και περιοριστική ερμηνεία άρθρων του Συντάγματος και αν θα συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική απέναντι σε μελλοντικές κοινωνικές, εργατικές και λαϊκές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και αν θα αντιμετωπίζεται ιδίως η νεολαία ως ύποπτη κοινωνική κατηγορία.

    Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του κυρίου Χρυσοχοΐδη περί νύχτας των κρυστάλλων και άλλα φαιδρά. Αντίθετα θα μπορούσα να σας αναφέρω πληθώρα περιστατικών αστυνομικής βίας και καταστολής, αλλά θέλω μέρες για να το κάνω.

    Θέλω απλά να σας ρωτήσω αν προτίθεστε να συνεχίσετε την ίδια διολίσθηση, την ίδια ολισθηρή πορεία και πολιτική περιστολής των συνταγματικών ελευθεριών.

    Σας ευχαριστώ.

    ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κυρία Διώτη.

    Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κύριος Χρήστος Παπουτσής έχει το λόγο.

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

    Θέλω να είμαι πολύ σαφής στην απάντηση που θα σας δώσω, κυρία Διώτη. Συμμερίζομαι απόλυτα την ευαισθησία σας. Συμμερίζομαι απόλυτα την ανησυχία σας. Συμμερίζομαι απόλυτα την πολιτική σας προσέγγιση όσον αφορά την οργάνωση της κοινωνίας, την αντιμετώπιση της κρίσης, το πώς όλοι μας έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

    Θα ήμουν όμως χωρίς ερωτηματικά εάν άκουγα έστω και μία φράση από τα λόγια σας στις δύο περιπτώσεις που πήρατε το λόγο σήμερα μιλώντας γιʼ αυτά τα επεισόδια και αν αναφερόσασταν στις μολότοφ, στους σιδηρολοστούς, στις ακραίες επιθέσεις εναντίον της Αστυνομίας, σε παραβατικές συμπεριφορές που αποδεικνύουν και σηματοδοτούν στη νεολαία παράβαση των κανόνων δικαίου, παράβαση των νόμων, παράβαση των κανονισμών, αν άκουγα έστω και μία λέξη, μία καταδίκη των πρακτικών που λειτουργούν εις βάρος της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: …(Δεν ακούστηκε)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Παρακαλώ, κυρία Διώτη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Δεν άκουσα τίποτα, δεν άκουσα ούτε μία φράση. Άκουσα απλώς περιγραφή πράξεων οι οποίες αφορούν ενέργειες οι οποίες είναι γενικώς καταδικαστέες που είναι όμως υπό διερεύνηση.

Επαναλαμβάνω: Αυτά τα νέα παιδιά πολύ δίκαια βρίσκονται στο δρόμο -μπορώ να σας πω πολλά περισσότερα απʼ αυτά στα οποία αναφερθήκατε εσείς- γιατί η κοινωνία μας είναι μία κοινωνία η οποία «βράζει» γιατί αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, γιατί υπάρχει πρόβλημα σε κάθε ελληνική οικογένεια που αφορά το μέλλον της ίδιας και των παιδιών της. Η ελληνική κοινωνία όμως όπως εκφράζεται στην πλειοψηφία της εμπιστεύεται αυτή την Κυβέρνηση, εμπιστεύεται τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα. Η κοινωνία στην πλειοψηφία της –και αυτό σημαίνει δημοκρατία, αυτό σημαίνει δημοκρατική επιταγή, αυτό σημαίνει επιταγή του Συντάγματος- λειτουργεί ακριβώς για να επιχειρήσουμε να σώσουμε τη χώρα, όχι όμως να επιτρέψουμε στο όνομα της διάσωσης της χώρας την καταστροφή των πάντων, γιατί δικαίωμα στην ασφάλεια έχει κάθε Έλληνας πολίτης και δικαίωμα στην ασφάλεια σημαίνει προστασία της περιουσίας και της ζωής του, γιατί δικαίωμα στην ασφάλεια σημαίνει και το δικαίωμα της διαδήλωσης και το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας, όπως επίσης δικαίωμα στη δημοκρατία έχουν όλοι εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν την οργανωμένη συλλογική δράση.

Αντίθετα, θα ήθελα να αναρωτηθείτε κι εσείς με τη σειρά σας για κάτι. Είμαι βέβαιος ότι θα σας έχει προβληματίσει, εκτός αν το περνάτε χωρίς να καταλήγετε σε συμπεράσματα: Γιατί συμβαίνει μονίμως σε όλα αυτά τα επεισόδια πάντα να βρίσκεται κάποιος που ανήκει στο χώρο του Συνασπισμού; Γιατί δεν έχουν υπάρξει αντίστοιχες περιπτώσεις από άλλες δυνάμεις της Αριστεράς;

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Τι είναι αυτά που λέτε; Ελάτε τώρα, κύριε Υπουργέ!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Γιατί δεν ακούσαμε ποτέ το Κομμουνιστικό Κόμμα να καταγγέλλει τέτοια βίαιη αντιμετώπιση; Δεν υπάρχουν μεγάλα μπλοκ, δεν έχουν μεγάλη και μαζική παρουσία; Δεν σας μιλώ για το ΠΑΣΟΚ, δεν σας μιλώ για άλλους πολιτικούς χώρους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Σας φέρνω ένα παράδειγμα. Και αναρωτιέμαι.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ:…(δεν ακούστηκε)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Εγώ, κυρία Διώτη, την απάντηση την γνωρίζω. Γιατί στους μαζικούς αγώνες και ιδιαίτερα και σε εκείνους του πολιτικούς χώρους που επιλέγουν την οργανωμένη συλλογική δράση, υπάρχει και μια προϋπόθεση. Ότι θα πρέπει να αναλαμβάνουμε και την ευθύνη για την προστασία εκείνων οι οποίοι συμμετέχουν κάτω από τα δικά μας μπλοκ και τα δικά μας πανό. Και αυτό σημαίνει οργανωμένη περιφρούρηση. Αυτό σημαίνει ότι εγγυόμαστε ότι εκείνοι που έρχονται για να διαδηλώσουν και κυρίως για να παλέψουν με τις ιδέες τους και τις απόψεις τους είναι κοντά και σε ασφαλή χώρο. Αυτό έχω την αίσθηση ότι δεν σας έχει προβληματίσει καθόλου.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Συμφωνούμε. Τι σχέση έχει αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση):  Σας παρακαλώ. Δεν επιτρέπεται διάλογος. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Όπως επίσης, κυρία Διώτη, επιτρέψτε μου να σας πω ότι όταν σηματοδοτούμε με την πρακτική μας, με τις πράξεις μας, με τις στάσεις μας παράβαση των κανόνων δικαίου, παραβίαση των κανονισμών, παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και με την συμπεριφορά μας σηματοδοτούμε αντίσταση εν γένει εναντίον των πάντων, τότε δεν δίνουμε καλό μήνυμα στην κοινωνία.

Αν για παράδειγμα εγώ χτες με το δισάκι μου στον ώμο περνούσα μέσα από τα μέτρα φύλαξης και είχα ένα πανό για παράδειγμα και ανέβαινα στο κτήριο των συναδέλφων Βουλευτών από την επαρχία, στη Μητροπόλεως και το κατέβαζα από τα παράθυρα αυτό είναι μια πράξη που σηματοδοτούσε στη νεολαία αντίσταση ενάντια στον Κοινοβουλευτισμό, ενάντια στη Δημοκρατία, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής. Γνωρίζετε κάτι τέτοιο;

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Αυτό εσείς το εκτιμάτε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη):  Έχω την αίσθηση λοιπόν ότι αυτού του είδους οι πράξεις θα πρέπει να μας προβληματίσουν.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Κύριε Παπουτσή, δεν έχετε καταλάβει τίποτα. Εσάς δεν σας προβληματίζει, τι γίνεται στην κοινωνία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Γιατί τελικά ποιος είναι εκείνος που τροφοδοτεί με τόσο μίσος την νεολαία;

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Εσείς, κύριε Παπουτσή. Η Κυβέρνησή σας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ποιος είναι εκείνος ο οποίος τροφοδοτεί και εμπνέει και διαρκώς επιμένει και ενθαρρύνει σε πράξεις βίας να ξηλώνονται τα μάρμαρα στους δρόμους και να χτυπιούνται αστυνομικές δυνάμεις; Ποιος είναι αυτός; Ποιοι είναι εκείνοι που παίρνουν τη πρωτοβουλία και την πολιτική ευθύνη; Ποιοι είναι; Ποιοι το αναλαμβάνουν δημόσια; Ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι με μισόλογα απλώς αναφέρονται σε ένα περιστατικό που προσέλαβε τη δημοκρατία μας χθες, όπως είναι το περιστατικό του ξυλοδαρμού του Βουλευτή και συναδέλφου μας, κ. Χατζηδάκη. Ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι δίνουν συγχωροχάρτι σε όλους αυτούς; 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι είναι; Πείτε ποιοι είναι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ποιοι είναι αυτοί που δημιουργούν το κλίμα;

Αντιλαμβάνομαι, κύριε Μουλόπουλε ότι σπεύδετε να αναλάβετε το ρόλο της συνηγόρου της κ. Διώτη.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Δεν χρειάζομαι κανένα συνήγορο.

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ δύσκολη η απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τα πείτε εσείς που θέτετε το ερώτημα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Αναφέρομαι, λοιπόν, πολύ συγκεκριμένα, ότι όταν λειτουργούμε στο χώρο της δημοκρατίας και θέλουμε να σηκώνουμε ψηλά τη σημαία της κοινωνικής ευαισθησίας καλά θα κάνουμε να αναλαμβάνουμε και την ευθύνη για το πώς αυτή η κοινωνική ευαισθησία θα εκφραστεί με τον καλύτερο και τον πιο ειρηνικό τρόπο. Διαφορετικά οδηγούμε τα πράγματα σε μια κοινωνική σύγκρουση για την οποία κατά τα άλλα θα έχουν ευθύνη όλοι οι υπόλοιποι.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά ισχύουν για όλους και για εσάς.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Όσον αφορά την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εμένα προσωπικά ένα πράγμα έχω να σας πω. Η δικιά μας πολιτική είναι πολιτική υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων του έλληνα πολίτη, όπως αυτά κατοχυρώνονται στο Σύνταγμά μας και όπως προβλέπονται από το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Τα υπόλοιπα είναι εκ του  πονηρού.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Παπουτσή.