Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/12/2010

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχ. Κριτσωτάκη για τη δημιουργία τμήματος υποδοχής 1 στο Γυμνάσιο Ανωγειων και τα προβλήματα της Μαθητικής Εστίας

Συζητήθηκε επιτέλους στη Βουλή, έπειτα από δύο αναβολές, η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης, προς τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα: «Ανώγεια: Επιτακτική η δημιουργία Τμήματος Υποδοχής 1 στο Γυμνάσιο. Σε πλήρη εγκατάλειψη η Μαθητική Εστία!»

Στα ερωτήματα απάντησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Γεννηματά, η οποία χαρακτηρίζοντας πολύ χρήσιμη την ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι για τις Τάξεις Υποδοχής “έχει υπογραφεί ήδη η σχετική υπουργική απόφαση  και έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε την υλοποίηση αυτού του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των Ανωγείων”. Για την έλλειψη προσωπικού στη μαθητική εστία η κ. Γεννηματά είπε: “Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα της μη πρόσληψης προσωπικού στη μαθητική εστία Ανωγείων συνδέεται άμεσα με το πρόβλημα της οικονομικής  συγκυρίας στην οποία βρισκόμαστε. Το Υπουργείο Παιδείας πολύ έγκαιρα, μετά από εισήγηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, απηύθυνε αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων έργου, όμως στο πλαίσιο των περικοπών αυτό το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό.”

Ο Μ. Κριτσωτάκης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στο γεγονός ότι ενώ έγιναν διορισμοί αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ΔΕ στην Κρήτη δε διορίστηκε κανείς και τόνισε ότι “δεν μπορεί αυτή η Κυβέρνηση να λέει «χαρίζω το 20% στη φορολογία των διαφημίσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να λέει εδώ «δεν μπορώ να δώσω αυτό που είμαι υποχρεωμένη να δώσω». ….Πρέπει να φωνάξετε και να αγωνιστείτε μέσα στα πλαίσια της Κυβέρνησης και να απαιτήσετε αυτά τα θέματα να είναι αδιαπραγμάτευτα και να μην μπαίνουν πάνω στο κρεβάτι του Προκρούστη και να κόβονται. Αυτά είναι υποχρεώσεις της κοινωνίας.”.

Τέλος κατέθεσε στα Πρακτικά όλη τη νομοθεσία που αποδεικνύει ότι “δεν έχουμε μόνο ανθρωπιστική υποχρέωση, αλλά έχουμε και άλλες υποχρεώσεις. Είναι για την πρόσβαση στην εκπαίδευση των ανήλικων υπηκόων τρίτων χωρών.” Καθώς και σχετική  γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και άλλα έγγραφα.