Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/01/2011

Δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΝ και Αντιπροέδρου του ΚΕΑ, Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ

Η Αριστερά εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει επισημάνει ότι η μοναδική διέξοδος που θα κρατήσει ζωντανή την ευρωπαϊκή προοπτική είναι η επαναθεμελίωση της E.E. σε μία προοπτική πέρα κι έξω από τα στενά νεοφιλελεύθερα πλαίσια. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείναμε και διεκδικήσαμε την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, την έκδοση ευρωομολόγου, κυρίως όμως τον απευθείας δανεισμό των Κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι αντίπαλοί μας, μας έλεγαν ότι είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Σήμερα, τρέχουν και δεν φτάνουν.

Και μόνο όμως το γεγονός ότι συζητούν για ευρωομόλογο αποδεικνύει το αδιέξοδο των πολιτικών τους επιλογών. Αποδεικνύει ότι δεν υπήρχαν μονόδρομοι και ότι το έγκλημα που συντελέστηκε αυτό τον χρόνο κατά της Ελλάδας μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Σήμερα προκρίνουν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που πήραμε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η επιμήκυνση θα φέρει νέα Μνημόνια, νέα πιο αυστηρά μέτρα και  δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη στους δανειστές μας οι οποίοι θα κερδίσουν από το αυξανόμενο επιτόκιο.

Τέτοιες επιλογές δεν λύνουν το πρόβλημα. Επιλογές που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, είναι επιλογές ριζικής ανατροπής πλαισίου, είναι επιλογές αναδιάρθρωσης του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι επιλογές που μπορούν να δώσουν πνοή και ζωή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αυτές τις επιλογές  θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με σθένος ως Ευρωπαϊκή Αριστερά, τόσο στο σύνολο της Ευρώπης όσο όμως και στη χώρα μας που σήμερα αποτελεί το πειραματόζωο των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων σχεδίων.

To Γραφείο Τύπου