Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/03/2007

Ανοιγμα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκου Αλαβάνου στη συνέντευξη για τις θέσεις σχετικά με το νόμο-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια

Καταρχήν θέλω να εκφράσω την μεγάλη μας χαρά, την αίσθηση δικαίωσης και την βαθιά μας αισιοδοξία από το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα του Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ.

Το Προεδρείο και η Διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ παρά τις επιθέσεις, παρά τις συκοφαντίες, παρά την επιστράτευση όλου του μηχανισμού της Δημόσιας Τάξης, παρά τις προσπάθειες διάσπασης, παρά τους «αγανακτισμένου» πρυτάνεις, είδε να εγκρίνεται πλατειά ο απολογισμός του στις πιο μαζικές μέχρι σήμερα διαδικασίες συμμετοχής των διδασκόντων στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο αγώνας τους για το άρθρο 16 ήδη έχει φέρει αποτελέσματα.

Ο αγώνας τους ενάντια στο Νόμο Πλαίσιο Καραμανλή - Γιαννάκου είναι δικαιωμένος στην Κοινωνία.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μπορεί ακόμα να κάνει μια χρήσιμη ενέργεια σε σχέση με τον Νόμο Πλαίσιο. Μόνο μια :

- Να τον αποσύρει αμέσως.

Ο Νόμος Πλαίσιο της Ν.Δ. δεν έχει πια καμιά κοινωνική νομιμοποίηση.

Καμία αλλαγή δεν μπορεί και δεν πρόκειται να περάσει στα Πανεπιστήμια και στα Τεχνολογικά Ιδρύματα με αντίθετη την συντριπτική πλειοψηφία διδασκόντων και διδασκομένων.

Η πρώτη και μεγάλη προϋπόθεση για κάθε τομή στα Πανεπιστήμια είναι η στήριξη και η εμπιστοσύνη της κοινότητάς τους.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τις συγκεκριμένες, συγκροτημένες και ολοκληρωμένες θέσεις του για την ριζική ανασυγκρότηση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων και των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Μια ακριβώς εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση των θέσεων μας για την ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.

Οι θέσεις μας απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα και σε όλη την κοινωνία.

Οι θέσεις μας έχουν την μορφή 28 «τροπολογιών» στο Ν.Σ. της Κυβέρνησης για το νόμο - πλαίσιο. Θέσεις όχι σε επιμέρους και δευτερεύοντα σημεία. Θέσεις που αλλάζουν σε βάθος ένα προς ένα όλα ανεξαίρετα τα άρθρα του κυβερνητικού Ν.Σ.

Είναι σε μετωπική αντιπαράθεση και σύγκρουση με τις κυβερνητικές θέσεις.

Αποτελούν ένα «Αντι-Νομοσχέδιο» του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Δώσαμε τη μορφή των «τροπολογιών» γιατί είναι ο μόνος τρόπος να καταγραφούν στα πρακτικά της Βουλής οι θέσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει επί πολλούς μήνες και με τίμημα πρωτοφανείς επιθέσεις σε βάρος μας, στηρίξει ενεργά τους αγώνες της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στο άρθρο 16 και τον νόμο - πλαίσιο όχι γιατί δεν έχει θέσεις. Όχι γιατί είναι συμφιλιωμένος με τα ελλείμματα του σημερινού πανεπιστημίου που προκαλούνται κυρίως από τις κυβερνητικές πολιτικές οικονομικής ασφυξίας.

Η αποφασιστικότητα, η εμμονή, η σταθερότητά μας υπέρ των κινητοποιήσεων καθηγητών και φοιτητών απορρέει από το ότι έχουμε όραμα. Έχουμε θέσεις. Έχουμε προτάσεις. Εμπνεόμαστε από μια αντίληψη ριζικού δημοκρατικού μετασχηματισμού του πανεπιστημιακού χώρου που μπορεί να αποτελέσει πηγή αναγέννησης ολόκληρης της χώρας.

Οι «τροπολογίες» μας δεν έχουν κανένα περιθώριο συζήτησης και διαπραγμάτευσης με το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αντίπαλος του είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Κατατέθηκαν, καταγράφηκαν, προτείνονται ως βάση διαλόγου στην ελληνική κοινωνία. Θα αποσυρθούν αμέσως πριν την κατ ʽ άρθρο συζήτηση στη Βουλή.

Γιατί η φιλοσοφία η δική μας είναι στην άλλη όχθη από την φιλοσοφία της Κυβέρνησης της Ν.Δ.

Η Ν.Δ. θέλει τον πανεπιστημιακό χώρο να παραδοθεί στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Μισεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Εμείς θεωρούμε το πανεπιστήμιο έκφραση του δημόσιου χώρου της γνώσης και των ελευθεριών. Εμείς αγαπάμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Με πάθος.

Η Ν.Δ. επιχειρεί με το Ν.Σ. να επιβάλλει στο Πανεπιστήμιο ή το Τεχνολογικό Ίδρυμα όρους πλήρους υποταγής χωρίς να αναλαμβάνει καμιά δέσμευση το Κράτος. Εμείς θέλουμε να το απελευθερώσουμε, να στηρίξουμε τη δημοκρατική αυτοτέλειά του, να εγγυηθούμε την κρατική στήριξη.

Η Ν.Δ. αντιμετωπίζει τους διδάσκοντες και τους φοιτητές ως αντίπαλους που πρέπει να τεθούν υπό περιορισμό. Εμείς τους θεωρούμε ως τους μόνους που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην ανόρθωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Οι προτάσεις μας δεν είναι γενικές, αφηρημένες, ξύλινες. Είναι συγκροτημένες, τεκμηριωμένες, σε πλάτος και σε βάθος. Έχουν προκύψει μέσα από πολύμηνες συζητήσεις και επεξεργασίες, παράλληλα με την συνεχή παρουσία μας στους αγώνες για το άρθρο 16 και το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Γνωρίζουμε ότι ο ανανεωτικός ρόλος της αριστεράς δεν είναι μια ετικέτα που θα περιφέρουμε. Απαιτεί σκληρή και επίμονη προσπάθεια. Δεν αντιπαρατίθεται, αλλά τρέφεται, εμπλουτίζεται, εμπνέεται από τα κινήματα.

Ανάμεσα στα άλλα στις θέσεις μας περιλαμβάνονται :

Όπως και με τη Συνταγματική Αναθεώρηση για το άρθρο 16 ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα είναι παρών στη Βουλή για να μεταφέρει τις αγωνιστικές θέσεις του εκπαιδευτικού Κινήματος.

Δεν πρόκειται όμως να πάρουμε μέρος στην κατʼ άρθρο συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Γιατί ο Νόμος - Πλαίσιο της Ν.Δ. είναι αντισυνταγματικός. Είναι αντιδημοκρατικός. Στερείται κάθε νομιμοποίησης από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Και θα μείνει ένας ανεφάρμοστος νόμος. Ένας νόμος που ελπίζουμε ότι η Πανεπιστημιακή Κοινότητα θα αρνηθεί να εφαρμόσει.

Ας καταλήξω με το άσυλο. Είναι η φωνή της ιστορίας. Είναι το φοιτητικό αίμα που έχει θρέψει την ιδέα του ασύλου. Είναι η πύλη του Πολυτεχνείου. Αυτά υπερισχύουν οιουδήποτε Νόμο - Πλαίσιο Καραμανλή - Γιαννάκου - Πολύδωρα.

Η τήρηση του ασύλου επαφίεται στον πατριωτισμό των διδασκόντων και των φοιτητών του Ελληνικού Πανεπιστημίου

To Γραφείο Τύπου