Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/06/2007

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Αλ. Αλαβάνου σχετικά με το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις παραλίες- Τοποθέτηση Αλ. Αλαβάνου

Σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνου σχετικά με το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις παραλίες  που ανέδειξε η απεργία πείνας του δημάρχου Ελληνικού κ. Χρ  Κορτζίδη, απάντησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γ. Ορφανός.

Στην απάντησή του ο κ. Ορφανός, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για αυτοδικία των πολιτών που γκρέμισαν τα κάγκελα και ταυτόχρονα προσπάθησε να μεταφέρει όλες τις ευθύνες στο παρελθόν, σημειώνοντας ότι «στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 μπήκαν τα κάγκελα».

Στην αρχή της παρέμβασής του ο Αλ. Αλαβάνος, αναφερόμενος στην απουσία του Πρωθυπουργού, σχολίασε: «Κύριε Πρόεδρε, κατʼ αρχήν να πω ότι, συμμετέχω στη σημερινή συζήτηση γιατί ο μαθητής έχει χαρτί από γιατρό η απουσία είναι δικαιολογημένη, ο Πρωθυπουργός είναι στην Πορτογαλία και εμείς από τη μεριά μας είμαστε έτοιμοι, πάντα, να εφαρμόσουμε τον κανονισμό που λέει ότι, όταν δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός τον αντικαθιστά ένας υπουργός ή ένας υφυπουργός.

κ. Τραγάκης: Ο υπαινιγμός σας  ήταν λίγο άστοχος, αν μου επιτρέπετε.

Αλ. Αλαβάνος: Σκεφτείτε τον λιγάκι και θα δείτε ότι ήταν επιεικής.»

Και συνέχισε: «Χαίρομαι που είναι ο κ. Ορφανός διότι η πρώτη ελεύθερη παραλία στην Αττική, που έγινε μετά από παρέμβαση των κατοίκων και σκληρό αγώνα, έχει το όνομά του. δηλαδή, είναι η «George Orfanos beach», έτσι την ονόμασαν και έτσι θα μείνει, από κάτω λέει «Δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες».

Κύριε Υπουργέ, είπατε δύο πράγματα. Πρώτο, ότι είναι αυτονόητη η πρόσβαση στις παραλίες. Αν είναι αυτονόητη, γιατί χρειάστηκε, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Ν.Δ, να κάνει ένας δήμαρχος 24 μέρες απεργία πείνας. Ήμουνα σε όλη αυτή τη διαδικασία και χρειάστηκαν πράγματι 24 μέρες απεργίας πείνας και κινητοποιήσεων των κατοίκων και είμαι περήφανος που ήμουν κι εγώ ένας από τους πολίτες αυτούς, για να πέσουν τελικά τα κάγκελα.

Επίσης κύριε Υπουργέ άκουσα από σας κάτι, το οποίο πιστεύω ότι το είπατε εκ παραδρομής. Άκουσα έναν υπουργό της Ν.Δ., να έρχεται εδώ και να στηρίζει νόμο της Χούντας. Διότι είπατε και πολύ σωστά «στις αρχές της δεκαετίας του 70 μπήκαν τα κάγκελα» και διαβάστε και εφημερίδες, που στηρίζουν τη δική σας παράταξη, και λένε πώς αυτή η παρανομία και το βασίλειο της νύχτας, στήθηκε με το ελικόπτερο του Μπαλόπουλου, που έδινε εντολές που θα στηθούν κάγκελα, κι ανάμεσα σʼ αυτά ο κ. Μπαλόπουλος έδωσε εντολή να στηθούν κάγκελα και στην πλαζ του Αγ. Κοσμά. Δεν πρέπει να υπερασπίζεστε αυτή την κατάσταση.  Παρανομείτε. Η Κυβέρνηση συνολικά, αλλά κι εσείς ως  Υπουργός, πρέπει να αποφασίσετε αν είστε Υπουργός που προστατεύει τα συμφέροντα των ελλήνων πολιτών ή  των αφεντικών της νύχτας. Διότι αυτή τη στιγμή κυβερνούν τα αφεντικά της νύχτας.

Θα σας αναφέρω τα εξής. Πρώτον την απάντηση του συναδέλφου σας, του κ. Δούκα, ο οποίος σε ερώτηση που του είχα κάνει απαντάει «Χώροι με βάση το ν.423/76, 1070/89, χώροι ανήκοντες κατά κυριότητα ή χρήση στη Γ.Γ. Αθλητισμού, παραχωρούνται κατά χρήσιν άνευ ανταλλάγματος  εις τα εποπτευόμενα υπʼ αυτής Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Ιδιωτικού Δικαίου.»

Τι εποπτεύετε κύριε Υπουργέ, που θέλετε και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους; Το κέντρο Γαλάζιο; Εποπτεύετε τις εταιρίες carting; Αυτά εποπτεύετε; Αυτά είναι ο αθλητισμός;

Υπάρχει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, του 1998, με την υπογραφή του κ. Δεγλερή, που θεωρεί παράνομη τη συμφωνία με το ΓΑΛΑΖΙΟ, η οποία επαναλαμβάνεται και ισχύει. Υπάρχει το Π.Δ. 254 του Μάρτη του 2004, που απαγορεύει αυτές τις δραστηριότητες. Τι είστε; Γιατί χρειάζεται να καταλήγουν σε απεργία πείνας οι  Δήμαρχοι για να διεκδικήσουν την εφαρμογή του Συντάγματος; Κι εσείς μιλάτε για αυτοδικία! Πάρτε θέση. Σεβαστείτε το Σύνταγμα. Στηρίξτε το.»