Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/07/2007

Ομιλία Αλαβάνου με την ολοκλήρωση των διήμερων κοινών εκδηλώσεων ΣΥΝ - ODP Τουρκίας με θέμα θέμα την κοινή τους πρόταση για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και στρατιωτικών δαπανών Ελλάδας - Τουρκίας

Ολοκληρώθηκε σήμερα με εκδήλωση στο Επιμελητήριο Μυτιλήνης το διήμερο κοινών εκδηλώσεων που οργάνωσαν ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης ODP, με κύριο θέμα την κοινή τους πρόταση για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και στρατιωτικών δαπανών Ελλάδας – Τουρκίας. Χθες έγινε εκδήλωση σε μεγάλη αίθουσα στο Αϊβαλί, ενώ σήμερα η Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΝ οργάνωσε αντίστοιχη εκδήλωση στο επιμελητήριο Μυτιλήνης.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και 11μελής τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ODP Κεμάλ Ουλουσαλέρ, όπου συμμετείχαν και στελέχη του συνδικαλιστικού και του αντιπολεμικού κινήματος της Τουρκίας.

Κύριοι ομιλητές ήταν οι Πρόεδροι των δύο κομμάτων, οι οποίοι παρουσίασαν Κοινή Έκκληση για το θέμα, ενώ διαβάστηκαν μηνύματα του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και φιλειρηνικών οργανώσεων της Ευρώπης. Επίσης χαιρετισμούς και παρεμβάσεις έκαναν: η αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Β.Χοχλάκα, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ.Αθηναίος, ο εκπρόσωπος της Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΝ Απ. Σαλαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Κίνησης για τη συνύπαρξη και την επικοινωνία στο Αιγαίο κ. Στρ. Πόθας, η αντιπρόεδρος του ODP Χαμιγιέτ Κιζιλέρ, ο Ταϊφούν Ματέρ από το αντιπολεμικό κίνημα της Τουρκίας, ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης και ο συνδικαλιστής Σ.Σιώκος.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η 7η Ιουλίου 2007 στο Αϊβαλί θα γραφτεί στην ιστορία των δύο λαών. Είναι η πρώτη κοινή και πολύ μαζική πολιτική συγκέντρωση ενός τουρκικού και ενός ελληνικού κόμματος που ενέκρινε μάλιστα μια Κοινή τους Διακήρυξη για την «αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Τέτοιες πρωτοβουλίες παίρνει ο Συνασπισμός, σε συνεργασία με το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας (ODP).

Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν αφορούν σε εξωτερικά θέματα. Αφορούν στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική προστασία, που συμπιέζονται αφόρητα λόγω των τεράστιων δαπανών για τους εξοπλισμούς.

Αυτές οι δράσεις του Συνασπισμού γίνονται όταν η κυβέρνηση με επικεφαλής των Πρωθυπουργό το μόνο που κάνει είναι να παίζει με την αξιωματική αντιπολίτευση όχι τους «Κλέφτες και Αστυνόμους», αλλά τους «Κλέφτες και Κλέφτες»,  ρίχνοντας τη χώρα μας εδώ και ένα τετράμηνο σε ένα τέλμα, σε ένα κενό ουσιαστικής πολιτικής ζωής.

Εμείς αντιστεκόμαστε. Φέρνουμε το άρθρο 16. Στηρίζουμε το κίνημα για τα δάση. Σήμερα, μαζί με ένα αριστερό τουρκικό κόμμα θέτουμε ανοιχτά το θέμα της μείωσης των εξοπλισμών.

Δεν θέλουμε άλλα F – 16. Θέλουμε πυροσβεστικά αεροπλάν.

Δεν θέλουμε τανκς. Θέλουμε νοσοκομεία.

Δεν θέλουμε τα παιδιά μας με οπλοπολυβόλα. Τα θέλουμε με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα στο χέρι.

Δεν θέλουμε λεφτά για μίζες για τους προμηθευτές όπλων. Θέλουμε λεφτά για τις συντάξεις.

Δεν θέλουμε ανεξάντλητα κονδύλια για την παρέα του Μπους με τους μεγαλεμπόρους όπλων. Θέλουμε κονδύλια για τα νησιά του Αιγαίου, όπως η Λέσβος.

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν δεχόμαστε μαθήματα πολιτικής συμπεριφοράς από μια κυβέρνηση που δεν τολμάει να ψελλίσει μια λέξη ενάντια στις ΗΠΑ για τους ποταμούς αίματος στο Ιράκ. Που προσποιείται ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη του Γκουαντανάμο. Που συμμετέχει στα κόλπα της CIA με τις μυστικές πτήσεις απαχθέντων. Που στέλνει  στρατευμένα παιδιά του λαού στο Αφγανιστάν. Που δεν τολμά να ρωτήσει τη γνώμη του λαού για το Ευρωσύνταγμα. Που μέσα στη νύχτα συμμετέχει στην έγκριση του  ΝΑΤΟ για την Αντιπυραυλική Ασπίδα των ΗΠΑ, η  οποία ρίχνει την Ευρώπη σε ένα νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών.

Τελειώνοντας ευχαριστούμε το ODP για την πρότασή του το πατρογονικό σπίτι του Ηλία Βενέζη στο Αϊβαλί να γίνει Μουσείο. Θεωρούμε ότι και στη Μυτιλήνη πρέπει να γίνει πλήρης η αποκατάσταση του Γενί Τζαμί.

 Κι ακόμα θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην άρση του μεγάλου κόστους για τη βίζα εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα. Ως πρώτο βήμα να είναι δωρεάν οι ημερήσιες επισκέψεις. Αυτό ζητάει και όλος ο παραγωγικός  κόσμος της Λέσβου».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής Π.Τριγάζης τόνισε ότι οι εκδηλώσεις στο Αϊβαλί Μυτιλήνης είναι μόνο η αρχή μιας μεγάλης και πολύμορφης εκστρατείας και επανέφερε την πρόταση του ΣΥΝ να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για την ανάπτυξη των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, το οποίο  θα αντλήσει πόρους από τη μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας – Τουρκίας.

Το κείμενο της Κοινής Έκκλησης των δύο κομμάτων

To Γραφείο Τύπου