Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/12/2007

Ημερίδα του Συνασπισμού με θέμα: «ΠΟΛΙTIΚΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ»

ΔΕΥΤΕΡΑ, 17/12/2007, ξενοδοχείο ATHENS IMPERIAL

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ πολύ έγκαιρα έθεσε και στη Βουλή, με επερώτησή του και στην κοινωνία με τις δέκα προτάσεις του, το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Μπαλί, αυτές τις μέρες, με κεντρικό θέμα μία νέα παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, πριν λήξει το πρωτόκολλο του Κιότο, αποτελεί ιστορική πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα στη μάχη ενάντια στη κλιματική αλλαγή. Γιαυτό και στις 8 Δεκεμβρίου διαδηλώσαμε μαζί με τις περιβαλλοντικές κινήσεις, τους φορείς και τις ενώσεις των πολιτών, ότι «πρέπει να αλλάξουμε και να δράσουμε τώρα! πριν η κλιματική αλλαγή τεθεί εκτός ελέγχου».

Φαίνεται να συμφωνούμε όλο και περισσότεροι ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος δεν αποτελεί το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της τεχνολογίας και του πολιτισμού, αλλά το αποτέλεσμα συγκεκριμένων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης και πολιτικής για την ανάπτυξη. Πολιτικής που υπηρετεί μόνο τους οικονομικούς δείκτες και αφήνει εκτός τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς και που κατεξοχήν εφαρμόζεται στην Ελλάδα με σοβαρότατες επιπτώσεις στο κοινωνικό κράτος και στο περιβάλλον.

Η χώρα μας βρίσκεται δραματικά πίσω από την εκπλήρωση των δεσμεύσεων ή και πολλές φορές κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση. Έχει υιοθετήσει τους στόχους της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020, 20% εξοικονόμηση ενέργειας και 20% συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας, ωστόσο οι εκπομπές ρύπων αυξάνονται αντί να μειωθούν, όπως και η εξάρτηση της από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, ενώ απουσιάζει ένας κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός για την εξοικονόμηση ενέργειας. Απουσιάζει η πολιτική ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και του σιδηροδρόμου, όπως και τα μέτρα προστασίας των δασικών και λοιπών οικοσυστημάτων, που αποτελούν κύριους παράγοντες αναστροφής του φαινομένου του Θερμοκηπίου. Γιαυτό και βιώνει σήμερα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στους δασικούς της πνεύμονες, μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που εντείνουν τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Σε αυτή λοιπόν την περίοδο που η παγκόσμια κοινότητα συζητά για τη μάχη της ενάντια στην κλιματική αλλαγή και έχοντας υπ΄ όψιν την ζοφερή κατάσταση στην Ελλάδα, το τμήμα Οικολογίας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ διοργανώνει την Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου Ημερίδα με θέμα:

«Πολιτικές και δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή»

Αναλυτικότερα το Πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής:

την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στις 18.00 στο ξενοδοχείο ATHENS IMPERIAL (πλατεία Καραϊσκάκη-στάση ΜΕΤΡΟ Μεταξουργείου)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

18.00 Έναρξη. Προβολή ταινίας

18.10-18.30 'Aνοιγμα εργασιών από τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο

1η ΕΝΟΤΗΤΑ: (18.30-19.30)
«Μετά τις ομόφωνες διαπιστώσεις, πως διαμορφώνεται η πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής; Η κατάσταση στην Ελλάδα»

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

2η ΕΝΟΤΗΤΑ: (19.30-20.30)
«Χωροταξικός σχεδιασμός - Ενεργειακή πολιτική - Προστασία των δασικών και λοιπών οικοσυστημάτων, παράγοντες αντιμετώπισης του φαινομένου»

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

20.30 Προβολή της ταινίας του Νίκου Θεοδοσίου «Δεν θα λυγίσουμε», διάρκειας 5΄

3η ΕΝΟΤΗΤΑ: (20.40-21.40)
«Αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη μεταβολή του κλίματος στα αστικά κέντρα, κτίρια, μεταφορές, πνεύμονες πρασίνου»

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος